Babypleje - 10 råd til nybagte forældre

15_Handduk_0048_Desktop

Når den lille nye familie er kommet hjem, så kan spørgsmålene dukke op: Hvordan passer og plejer man den lille ny? Hvornår falder navlestumpen af? Hvor ofte skal barnet i bad? Og hvornår skal babyen have skiftet ble? Her har vi samlet ti gode råd til, hvordan du tager dig af den lille nyfødte.

Pludselig så står man der. Man er kommet hjem fra fødeafdelingen med et nyt lille familiemedlem i favnen. Ud over at lande mentalt i rollen som forælder, så er der jo rent praktisk en del nye ting, man skal have styr på, fx babypleje. Vi har lavet en lille tjekliste med 10 ting, som du kan tænke på med hensyn til at tage sig af en nyfødt baby.

1. Din babys navle

Resterne af din babys navlestreng vil skrumpe, og til sidst falder stumpen af af sig selv efter ca. 8 til 12 dage. Barnets navle skal holdes ren ved forsigtigt at vaske den med almindelig vand på en vatpind. Ofte plejer man at få instruktioner på fødeafdelingen om, hvordan det skal gøres. Hvis du synes, at det er ubehageligt at rense babyens navle, når navlestumpen til sidst hænger som på en lille tråd, så kan vi berolige dig med, at der ikke findes nogen nerver i navlestumpen, og det er altså ikke noget, der gør ondt på barnet. Navlen kan godt komme til at bløde og væske lidt – det er som regel helt normalt. Men hvis området på maven nærmest navlestumpen bliver rødt og hævet, begynder at lugte værre og væsker endnu mere, så kan det tyde på en infektion. Fortsæt med at holde det rent, og tal med sundhedsplejersken for at få hjælp.

2. Vask eller bad din baby

Huden på en nyfødt kan blive lidt irriteret i folder, hvor der bliver varmt og fugtigt, fx i de små folder ved halsen og under hagen. Derfor kan du være nødt til at tørre barnet med et blødt håndklæde hver dag, for at huden ikke skal blive irriteret, men det er nok med almindeligt vand eller lidt uparfumeret olie.

Barnet er også nødt til at komme i bad en gang imellem – og det er noget, mange babyer virkelig godt kan lide. Hvor ofte en baby skal bade er lidt svært at svare på rent generelt, eftersom det afhænger af hudtype – og naturligvis hvor glad ens baby er for at bade. Her er man altså nødt til at prøve sig lidt frem – hvis den lille ikke lugter af gammel mælk, mad eller andet, så plejer man at sige, at det er nok med ca. et bad om ugen. Babyer, som har problemer med eksem, plejer at have godt af ikke at bade helt så ofte, eftersom vand udtørrer huden. Dog er bade til børn med eksem vigtige for at holde bakterier borte, så eventuelle infektioner kan forebygges og badene kan blot gøres kortere og efterfølges af smøring med en fed fugtighedscreme.

3. Skift ble

Når du giver din baby en ren ble på, skal du sørge for, at den ikke trykker mod navlestumpen, hvis den endnu ikke er faldet af. Vores mindste bleer er ekstra bløde omkring navlen, så den får luft og plads til at hele.

Hvor ofte du er nødt til at skifte ble på din baby varierer, men et sted mellem 6 og 10 gange pr. døgn plejer det at blive. Lidt tis kræver ikke, at du skal skifte ble med det samme, men derimod skal du altid skifte ble, hvis barnet har haft afføring for at undgå rød numse. Vi har samlet alle de gode råd, du har brug for, når du skal skifte ble, uanset om du har en lille nyfødt eller et ældre barn, som nægter at ligge stille.


Noget, der er utroligt vigtigt ikke at glemme, er, at selv små babyer på mirakuløs vis lader til at kunne forflytte sig på et puslebord, selvom de er så små, at der er længe til, at de kan begynde at åle sig frem eller kravle. Derfor er det en vigtig regel, at man aldrig må gå eller se væk, når barnet ligger på puslebordet – hvis du er nødt til at vende dig om efter noget, så læg altid en let hånd på barnets mave, så mindsker du risikoen for faldulykker. Det er langt at falde for en lille krop.

4. Plej din babys hud

Hormonknopper er små rødlige prikker, som barnet kan få under de første levemåneder. De kan være lidt gule i toppen og kan ligne små bumser. Det er helt normalt og ikke noget, der behøver smøres eller plejes – bare lad dem være i fred, så forsvinder de med tiden. Tænk også på, at babyens hud er utroligt sart, så beskyt huden helt mod solen det første halve år ved altid at holde det i skyggen, og pas på de små kinder, når det er koldt og tørt udenfor. Når temperaturen falder til under minus 10 grader, frarådes små børn at sove ude. Ellers skal man blot være opmærksom på at placere barnet i læ, så det ikke ligger i træk.

5. Klip og fil din babys negle

Neglene på en nyfødt baby kan være både lange og skarpe, og man kan nemt risikere, at en lille baby, som ikke har styr på armene, kommer til at rive sig i ansigtet. Derfor er det en god idé at prøve at holde neglene korte. Men brug hellere en fil, eller riv dem af lidt forsigtigt, det kan nemlig være lidt svært at klippe neglene på et nyfødt barn, eftersom det ofte er svært at se, hvor meget af neglene, der er vokset sammen med huden.

6. Vask din babys øjne

I din babys første levedage kan øjnene være lidt hævede, men det plejer at gå over af sig selv. Det er ret almindeligt, at små børn har snask i øjnene – nogle gange kan de blive irriterede og væske lidt, så derfor kan det være en god idé at tørre dem, når barnet har sovet. Tør uden på øjet, udefra og ind mod øjenkrogen med en blød vatrondel og lidt lunkent vand. Hvis øjenproblemerne ikke bliver bedre, kan det være en øjeninfektion, som skal behandles. Kontakt lægen eller sundhedsplejersken, så får du hjælp med, hvad du skal gøre.

7. Din babys bløde hår

Nogle børn fødes med en ordentlig manke, andre er stort set skaldede eller har bare lidt bløde dun. Du har ikke brug for shampoo for at vaske en lille babys hår – det er nok med lidt babyolie i badet. Mange børn får arp, hvilket er helt ufarligt, selvom det kan klø, hvis det bliver for meget.

8. Rens din babys ører

Undgå at pille barnet inde i ørerne – det ørevoks, der er der, skal faktisk være der. Så selvom det klør i dine fingre, når du ser ørevoks, skal du ikke stoppe en vatpind ind i øret. Hvis du gør det, kan du nemt risikere, at du presser ørevokset ind i øregangen, hvilket kan give vokspropper.

9. Giv din baby D-vitamin allerede efter to uger

I løbet af barnets første fire år har det brug for ekstra D-vitamin i form af 10 mikrogram D-dråber hver dag, året rundt. Anbefalingen fra sundhedsstyrelsen er at begynde at give D-dråber, når barnet er to uger gammelt, og det gælder uanset om barnet ammes eller får modermælkserstatning. Dog vil det være sådan, at i de tilfælde hvor et spædbarn indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram D-vitamin per 100 ml eller mere, ikke skal have dagligt tilskud af D-dråber.

10. Begynde med sut

Din baby har allerede fra starten af en sutterefleks og kan faktisk sutte på tommelfingeren allerede inde i livmoderen. Ud over at sutterefleksen gør det muligt for barnet at spise, så finder de fleste babyer ofte både trøst og ro, når de sutter på noget. Derfor plejer en sut at være et godt kneb at benytte, når der er brug for lidt ekstra trøst. Det er lidt omstridt, hvor hurtigt efter fødslen, man kan begynde med sut, og om det forstyrrer amningen, men det kan være en god idé at vente med at introducere sutten, indtil barnet har fået styr på sutteteknikken – hvis du altså vil have, at barnet skal ammes. 

 

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Portræt Vibeke Dueholm Nielsen
Vibeke Dueholm Gintberg
læge