Bæresele og vikle/bæresjal

190910_libero_image_069-final_Desktop

En bæresele eller en babyslynge kan være et fantastisk hjælpemiddel de første måneder. Ud over at det er en god måde at have dit lille barn tæt nok på dig til, at det kan høre dine hjerteslag, så får du også den store fordel, at du har begge hænder fri!

Små babyer elsker nærhed og at blive båret. At gå fra at have boet inde i et andet menneske til at være udenfor er et stort skridt – så at få lov til at føle nærhed er noget, de fleste babyer sætter pris på. At holde et lille barn i favnen er jo utroligt hyggeligt, men det kan blive lidt tungt – og besværligt, hvis du har brug for armene til andre ting, så at bære en nyfødt i en babyslynge eller en bæresele kan være en virkelig god løsning for jer begge to.

Selvom det ikke altid er direkte hud mod hud, så plejer en bæresele eller en babyslynge at kunne omslutte barnet og skabe tryghed. Det vugges af dine bevægelser og kan mærke din kropsvarme, høre dit hjerte slå og oplever din unikke duft – alt det bliver til en del af tilknytningen. Og at du desuden får en bevægelighed, der er svær at opnå uden, skal heller ikke undervurderes. 

Hvornår må man begynde at bruge bæresele?

De fleste synes, at det er en fantastisk følelse at bære sit nyfødte barn, og det kan være godt at vide, at du kan have både bæresele og babyslynge til en nyfødt. Der findes lidt forskellige modeller inden for bæreseler, hvor nogle er til de helt små. En slynge er enten et stort stykke stof, der kan knyttes på forskellige måder for at passe til forskellige aldre (kaldet en vikle), eller et stykke stof samlet i en ring, (kaldet en ringslynge). Hvad man vælger er smag og behag – hvis man tror, at man bliver stresset af at knytte en vikle, når barnet græder, så er det måske bedre med en sele eller en ringslynge, men hvis man kan lide, hvordan en vikle kan tilpasses, så er det måske et bedre valg. Uanset hvad man ender med at vælge, er det vigtigt, at man grundigt læser instruktionerne for, hvordan man vælger at bære barnet, så den lille sidder trygt.

Det er vigtigt, at nyfødte børn vendes med ansigtet mod dig som forælder – det giver tryghed med øjenkontakt, og at du befinder dig lige foran barnet, når det ser op. Og en herlig ekstrabonus er, at man desuden kan kysse barnet på panden ved bare bøje nakken lidt.

Er tiden inde til en ny udsigt – hvornår kan barnet være fremadvendt?

Når barnet så bliver 5-6 måneder gammelt, begynder det at være klar til at vende sig mere ud mod verden. At sidde fremadvendt i en bæresele er dog hverken ergonomisk eller udviklingsmæssigt en særlig god ide. Det lille barn oplever og tolker verden igennem dig, dvs. det har brug for at kunne se dit ansigtsudtryk for at kunne regulere sig via det. Det er desuden vigtigt, at barnet kan vende ansigtet ind mod dig, når noget bliver for overvældende, og det kan det ikke når det sidder fremadvendt. Derudover er det ikke optimalt for barnets ryg og hofter at sidde fremadvendt. Hvis du vælger at bære dit barn fremadvendt, så begræns den tid barnet sidder på den måde, og gør det evt. derhjemme, hvor indtrykkene er mere velkendte. Når dit barn bliver mere nysgerrigt, kan du alternativt sørge for at bæreselen eller slyngebindingen skærmer knap så meget, så barnet kan kigge mere rundt. Du kan også binde slyngen, så barnet vender mod din hofte. Du kan også bære din baby på ryggen i en slynge eller en bæresele til ryggen. Der er ingen aldersgrænse for, hvornår det ikke længere er muligt at bære barnet i en slynge eller en bæresele – det, der sætter en stopper for det, er, hvor længe din ryg orker at bære barnet, eller hvornår den maksimale vægt for selen eller slyngen er nået.

Slynger

De fleste vikleslynger fremstilles af et enkelt stykke jersey, men en del består af uld eller et stykke vævet bomuldsstof. Der findes som nævnt også slynger, som bindes ved hjælp af en ring. Uanset hvilken type slynge du vælger, skal du læse brugsanvisningen grundigt, inden du putter barnet i slyngen. Hvis du venter tvillinger og vil bruge en slynge, må du undersøge, om du kan finde en, der kan bære to små børn samtidigt. 

I mange kulturer bruges slyngen/viklen, så barnet enten ligger eller sidder på morens ryg en stor del af dagen. Det er vigtigt at holde øje med barnet, så det bæres i en sikker stilling og kan trække vejret frit. Det kan være godt at vide, at det ikke plejer at være noget problem at amme i en slynge hvis du har lyst til det – men det kræver lidt øvelse (på samme måde som med amning i det hele taget).

Når barnet bæres i en slynge, så plejer man tydeligt at kunne mærke den lille krop. Sørg dog for, at barnet ikke bliver for varmt. Når det bliver lidt større, kan det selv bevæge sig og ændre stilling, hvis det har brug for det, men som lille og spæd er det sværere. Så vær lige så opmærksom på barnets signaler som altid. Man bør tænke på, at slyngen skal tilpasses efter barnet og ikke omvendt.

Hvordan binder man en slynge?

At binde en slynge kan være lidt svært i starten, men som med alt andet, man gør ofte, så kommer bevægelserne snart til at sidde i muskelhukommelsen. Hvis du køber en ny slynge/vikle, så medfølger tydelige instruktioner om, hvordan man skal gøre. Hvis du derimod køber en brugt og ikke har nogen brugsanvisning, så er et godt råd at spørge, om sundhedsplejersken kan vise dig, hvordan man gør. Ofte har vedkommende styr på det – ellers kan du finde gode vejledninger på nettet med tydelige instruktionsvideoer. Der findes også kurser i, hvordan man kan bære børn i en slynge, hvor man går endnu mere i dybden med ergonomi og sikkerhed.

Bæresele

Der findes et stort udbud af bæreseler, og det kan være svært at vide, hvilken som passer bedst. Det er vigtigt at vælge en, som giver god støtte for barnets ryg og nakke, og hvor ben og arme har fuld bevægelsesfrihed. Det er også en god idé at fremtidssikre ved at vælge en bæresele, som kan justeres, efterhånden som barnet vokser. 

På samme måde som med babyslynger, så findes der bæreseler til tvillinger, og det plejer heller ikke at være noget problem at amme i en bæresele. I hvert fald ikke efter lidt øvelse.

Det første halvår skal dit barn altid sidde med ansigtet vendt mod dig og i en sådan højde, at du kan kysse det på hovedet. Eftersom den nyfødte har et meget tungt hoved og meget få nakkemuskler, er det vigtigt, at hovedet har ordentlig støtte.

Hvis dit barn sidder ergonomisk korrekt med knæene over numsen, så knæ og numse danner et M og med bækkenet let kippet så ryggen danner et C, er der ingen begrænsning på, hvor længe barnet må sidde i bæresele eller slynge.

Det er dog klogt at være opmærksom på, om barnet på nogen måde giver udtryk for ubehag ved, at det bliver mere uroligt, grimasserer, græder, kommer med utilfredse lyde eller prøver på at ændre stilling. Da plejer det at være på tide at komme ud af bæreselen eller slyngen.


Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Nina4
Nina Sepstrup
jordemoder