Babyers udvikling 0-6 måneder

SCA-OD3-MGL4265-desktop

Hvornår kan en baby selv holde hovedet, hvor langt kan en baby se, hvornår kan baby sidde oprejst selv og hvornår begynder baby at smile? Selvom alle børn er og udvikles forskelligt, så er der alligevel nogle ting, de plejer at få styr på i omtrent samme alder. Her ser vi nærmere på, hvordan de små babyer udvikles i løbet af det første halve år. 

De fleste babyer har deres fem sanser på plads lige efter fødslen, selvom de har brug for lidt tid til at lære at bruge nogle af dem. Samtidig med at de arbejder på at finjustere brugen af deres sanser, så lærer de også at styre musklerne. Dette er noget, der sker i en bestemt rækkefølge – fx er babyen nødt til at kunne holde hovedet selv, inden tiden er inde til at lære at sidde, kravle og stå. Men der findes ikke nogen tjekliste med de nøjagtige tidspunkter for, hvornår en baby skal kunne noget nyt. Dette skyldes den enkle årsag, at det varierer meget fra barn til barn – udviklingen sker ganske enkelt, når barnet er klar til det og du kan derfor ikke sammenligne dit barn med f.eks. søskende eller andre børn.

Lugte, se, smage, føle og høre

Vidste du, at et nyfødt barn kan lugte lige fra det øjeblik, det er kommet til verden? De kan lugte sig frem til brystet og lærer hurtigt at genkende sine forældres duft. Smagssansen er ligeledes udviklet allerede fra fødslen. Hvis barnet ammes, så kan det, via brystmælken, genkende smagen af ting, som moren spiste, da hun var gravid.

Hvad høresansen angår, så har de fleste børn en god hørelse, allerede når de kommer til verden, og de kan genkende stemmer, som de har hørt, da de lå inde i maven. Du kan måske også mærke, at dit barn lader til at være opmærksom på lyde og reagerer ved at vende hovedet i den retning, som lyden kommer fra? Det lader også til, at små børn er ekstra glade for lyse stemmer, og uden at tænke over det, så taler mange af os med en lysere stemme, når vi taler med de mindste. Følesansen er også veludviklet fra starten af, og et nyfødt barn kan mærke såvel berøring som varme, kulde og smerte. 

En nyfødt babys syn 

Babyens syn er den sans, det tager længst tid at udvikle. En nyfødt baby har i starten et lidt uskarpt syn, men det ser godt på en afstand på 20-25 cm, hvilket er nok for at kunne se det væsentligste – nemlig dig. Herefter vil det efterhånden lære at se både skarpere og i farve. 

Hvornår begynder babyer at smile og grine?

Det der smil, som nyfødte kan byde på, er ubevidst og en af de spædbarnsreflekser, som barnet fortsætter med at have et stykke tid efter fødslen. Men lidt efter lidt bliver babyen mere kontaktsøgende og kan vise det med et rigtigt smil. En to måneders baby kan ofte give et bevidst svarsmil som svar på øjenkontakt, og måske byder den endda på lidt pludren for at vise, at den er tilfreds med livet. Et par måneder senere plejer mange babyer at kunne genkende mennesker i deres nærhed og kan begynde at smile, bare de får øje på en forælder eller en søskende. Det kan også være omtrent på det tidspunkt, at du kommer til at høre den fantastiske latter for første gang – men også andre følelser bliver tydeligere, hvilket du måske kan mærke, hvis du prøver på at lægge barnet fra dig. Den stigende bevidsthed gælder også omgivelserne generelt – et eksempel er, at det kan blive nemmere for barnet at skelne mellem nat og dag, og en baby på fire måneder sover som regel i længere intervaller om natten og kortere om dagen.

Hvornår kan baby holde hoved selv?

Allerede når baby er 2 måneder gammel, vil man se at den vil begynde at løfte hovedet fra underlaget og holde det lidt oprejst, når den ligger på maven. Dog vil der stadig i denne alder være brug for at det lille hoved støttes når baby bæres rundt. 

I 3-4 måneders alderen vil de fleste begynde at have mere kontrol over hovedet og kan nu begynde at bevæge det efter lys og lyd og har nu styrke nok i nakken til at kunne holde hovedet oprejst i længere tid af gangen. Det er også i 4 måneders alderen af baby som oftest vil kunne holde sit hoved sikkert selv i siddende stilling og derfor ikke længere behøver en støttende hånd bag hovedet. Dog er det forskelligt fra barn til barn og afhænger helt af barnets individuelle udvikling, hvornår dette sker. Nogen udvikler sig hurtigere og andre lidt langsommere. At kunne holde hovedet selv er dog en forudsætning for senere at kunne sidde selv, kravle og gå og derfor er det godt at træne motorik og muskler ved at sørge for at give baby mulighed for at ligge på maven i små intervaller.

Hvornår må baby ligge på maven?

Under livets første måneder plejer babyer som regel at ligge på ryggen, eftersom hovedet er tungt, og nakken ikke er stærk nok til at holde styr på det. Men allerede fra barnet er nyfødt kan man lægge det på maven i kortere intervaller, eftersom det hjælper barnet med at træne sine ryg- og nakkemuskler. Når barnet får mulighed for at skifte stilling en gang imellem, så giver det ikke bare den lille et nyt perspektiv, det gør også, at det lille formbare hoved bliver lidt mindre fladt bagpå eller på siden. En anden ting, man bør tænke på, når barnet skal begynde at øve sig i at ligge på maven, er at prøve på at gøre det til en positiv oplevelse – det er hård træning for den lille, så sjovt og kort tid ad gangen er rigtigt gode tips. Mange babyer kan godt lide, hvis der sker spændende ting lige for øjnene af dem (som at se dit glade ansigt eller når det bliver lidt ældre et stykke legetøj), og det er også en god idé at være der hele tiden, så du kan hjælpe med at vende barnet tilbage på ryggen, når det begynder at blive for anstrengende. Jo ældre barnet bliver, desto længere tid ad gangen kan det ligge på maven – hvis det har noget spændende at se på, ellers bliver det ofte kedeligt ret hurtigt. Så skal du se, at babyens forsøg på at rulle kommer helt af sig selv. Det er som sagt alle tiders, at dit spædbarn øver sig på at ligge på maven, men det er vigtigt at tænke på, at barnet skal ligge på ryggen, når det skal sove, indtil det selv kan vende sig, for at mindske risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød.

Hvornår vender baby fra mave til ryg?

Nogle babyer begynder at rulle fra mave til ryg – eller omvendt – allerede i en alder af tre måneder. Men du behøver ikke at blive bekymret, hvis det varer et stykke tid – det er ikke usædvanligt at nogle først gør det, når de er omkring 6-8 måneder gamle. 

Hvornår kan en baby sidde?

Der er ikke nogen magisk måned, hvor en baby lærer at sidde, men en forudsætning for at kunne sidde op er, at nakke og ryg er tilstrækkelig stabil til at kunne holde kroppen oprejst. 

De fleste babyer på seks måneder har stadig brug for støtte for ryggen, når de sidder, som ved f.eks. spisesituationer, hvor barnet sidder i en højstol eller på skødet af sine forældre. Man anbefaler dog ikke at barnet ellers sidder selv, hvis det kræver støtte i ryggen fra f.eks. puder, højstol eller lignende da det så betyder at det endnu ikke helt er klar i knogler og muskler til dette. Man skal derimod hjælpe barnet til at få styrket nakke og ryg, ved at sørge for at barnet ligger en masse på maven når det er vågent. 

Opdager hænder og fødder – sutter på sine hænder og putter ting i munden

En baby på fire måneder kan ofte føre hånden op til munden for at smage på forskellige ting – de nyopdagede tæer og fingre plejer at være storfavoritter. Det her med at putte alt muligt i munden er en helt naturlig adfærd og et af barnets måder at udforske verden på. Når du kan mærke, at dit barn begynder at interessere sig for at putte ting i munden, så gælder det om – et godt stykke tid fremover – at holde øje med, at der ikke findes for små ting i nærheden, som barnet kan få galt i halsen

Noget andet, som børn ofte plejer at begynde med nu, er at flytte ting fra den ene hånd til den anden. Lidt senere, når de er omkring 5-6 måneder gamle, plejer mange børn at opdage, at man sagtens kan holde i noget og så med vilje give slip på det for at se, hvad der sker, når tingen falder ned på gulvet. At ”tabe” ting, som en forælder er nødt til at samle op fra gulvet, kan være en utroligt underholdende leg for en fem måneders baby, men efter et par omgange er det måske sjovere for barnet end for forælderen. 


Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge 

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2 samt pants str. 3 & 4.

Læs mere her
Portræt Vibeke Dueholm Nielsen
Vibeke Dueholm Gintberg
læge