Babyafføring– hvordan skal det se ud?

10_bloja_0153__Desktop

Hvilken farve har babyafføring? Hvilken konsistens plejer spædbarnets afføring at have, og hvor ofte bør en baby have afføring? Nybagte forældre plejer ofte at blive overraskede over, hvor nemt det pludselig er blevet at tale om en anden persons afføring.

Denne nye interesse for babyers afføring og prutter, der vækkes hos en nybagt forælder, kan være svær for mennesker i ens omgivelser at forstå – ikke mindst hvis de ikke selv har børn. Men faktum er, at der er en grund til denne nye interesse, og hvorfor man gerne snakker om, hvor ofte ens baby har afføring, eller om babyafføringen i bleen er grøn. For det, der lander i bleen, kan nemlig sige en hel del om, hvordan ens baby har det. 

Mekonium – den nyfødtes første afføring

Den allerførste afføring kan komme allerede i morens mave og vil ses ved at der kommer grønt fostervand ved vandafgang og da er man nødt til at overvåge barnet ekstra nøje under fødslen, men det normale er, at en babys første afføring kommer inden for et døgn efter fødslen. Denne første afføring kaldes mekonium. Den er grønsort og minder en hel del om tjære både hvad udseende og konsistens angår, men derimod lugter det næsten ikke. Eftersom mekonium er slimet, kan det være lidt svært at vaske af – et godt råd, når du skal skifte ble, er at bruge lidt babyolie, så plejer det at være nemmere. Ret hurtigt i løbet af den første uge kommer du til at se, at afføringen skifter farve. Det er helt normalt og er et tegn på, at fordøjelsen og tarmene er kommet i gang.

Grøn eller slimet afføring hos babyen

Hvis den lille ammes, bliver afføringen først gradvist tyndere og gulgrøn og har en lidt sur lugt, inden det overgår til en forholdsvis lugtfri afføring, som minder lidt om sennep i farve og konsistens. Det er altså helt normalt at spædbørn, som ammes, har tynd afføring. Hvis det lige pludselig skulle gå hen og ændre sig og blive tyndere end normalt, måske så afføringen til og med får en vandet konsistens, så handler det sandsynligvis om diarré – det kan nemlig selv små babyer få, hvis de fx har maveinfluenza. Diarré plejer også at lugte lidt anderledes. Hvis barnet bliver forkølet, så er det almindeligt, at afføringen bliver mere slimet, end den plejer at være – hvilket er helt normalt. De børn, der får modermælkserstatning, har ofte en lidt mere fast afføring, som plejer at have en kraftigere lugt og en mørkere gulbrun farve.

Når tiden så er inde til at begynde at få smagsportioner af mad, kommer du til at se en forandring, uanset om barnet er blevet ammet eller har fået modermælkserstatning tidligere, for da bliver farven på afføringen nemlig gradvist mørkere og mere brun. Det, og meget andet, kan du læse om i Liberos ”Poo”-skole.

Hvor ofte skal en baby have afføring?

De første to måneder har et spædbarn afføring ofte – nogle gange efter eller under hvert måltid. Det kan tit komme som en rigtig afføringseksplosion (til alle jer forældre, som ved, hvad vi snakker om, så kan vi glæde jer med, at Libero Touch nu fås med en lomme bagpå, som hjælper med at forhindre, at der trænger afføring ud på ryggen). Spædbørn, som udelukkende ammes, får yderst sjældent forstoppelse – selvom det kan se ud som om, at de er nødt til virkelig at anstrenge sig, når de skal lave i bleen. Derimod kan der være ret stor forskel på, hvor ofte en baby har afføring fra dag til dag. Dem der får modermælkserstatning skal gerne have afføring hver dag, mens børn der ammes ikke behøver have det. For børn der ammes kan det ses at der er flere daglige afføringer, men for nogen kan der også gå op mod en uge mellem. Både børn der ammes og får modermælkserstatning kan få forstoppelse. Her vil det ses at afføringen bliver fastere og hårdere og barnet vil få ondt og forsøge at presse uden resultat. Hvis man er i tvivl om barnet er forstoppet eller hvad der er normalt, så tal gerne med sundhedsplejersken eller egen læge for råd og hjælp.

Efter et par måneder plejer barnet at have lidt mere regelmæssig afføring, men her plejer der også at være store variationer fra barn til barn. For på samme måde som med vi voksne, så har også babyer og børn forskellige toiletvaner: alt lige fra flere gange om dagen til et par gange om ugen er normalt.

Hvid afføring eller blod i afføringen

Gul og endda grøn afføring hos et ellers sundt og raskt barn er altså helt normalt, og lidt mere gulbrun hvis babyen får modermælkserstatning. Derimod kan hvid eller gråhvid afføring hos en baby være et tegn på, at galden – som normalt giver afføringen sin farve – ikke når tarmen. Det er usædvanligt, men alvorligt. Hvis det sker, skal man gemme bleen og med det samme kontakte en børnemodtagelse, så en læge kan undersøge babyen og tjekke afføringen. Hvis du ser en lille smule blod i afføringen, så behøver det ikke at være noget alvorligt, men hvis du fortsætter med at se lidt blod i afføringen, så er det vigtigt at få det undersøgt hos en børnelæge eller jeres egen læge. Meget eller gammelt blod i afføringen skal altid undersøges med det samme. 

 

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2 samt pants str. 3 & 4.

Læs mere her
Portræt Vibeke Dueholm Nielsen
Vibeke Dueholm Gintberg
læge