Børnesikring af hjemmet – tjekliste
Det her med børnesikkerhed og at sørge for, at man har et børnesikkert hjem, er vigtigt for mange forældre. Men hvornår skal man begynde at børnesikre derhjemme, og hvad skal man tænke på? Her får du en lille tjekliste med de mest almindelige tips til, hvordan du kan mindske risikoen for ulykker i hjemmet.
Hjemmet skal være et barns trygge sted. Men eftersom det også er det sted, hvor vi tilbringer mest tid, bliver det samtidig der, hvor langt de fleste ulykker og skader finder sted. En af de uden tvivl mest almindelige årsager til ulykker i hjemmet er, at der sker noget uventet – noget der stjæler forælderens opmærksomhed. Det er naturligvis svært at undgå det uventede, men man kan prøve at minimere risiciene ved at være opmærksom på lige netop det og at prøve på at børnesikre hjemmet. Der kan selvfølgelig sagtens ske en ulykke, selvom man har fulgt alle råd til punkt og prikke, men ved at efterleve de gode råd på tjeklisten for, hvordan man børnesikrer hjemmet, så er der jo i hvert fald mindre risiko for, at barnet kommer ud for en ulykke.
Det er også godt at vide, at når barnet er omkring 8-10 måneder gammelt, så plejer sundhedsplejersken at komme på et hjemmebesøg, hvis man vil, og så kan man gennemgå, hvad man mangler at børnesikre i hjemmet.
Børnesikkerhed for nyfødte
Brandskader og faldulykker er de mest almindelige måder, som nyfødte kommer til skade på. Det sker desværre oftere, end man tror, at et barn fx falder ned fra et puslebord som følge af et øjebliks uopmærksomhed, eller at det bliver skoldet af varm kaffe eller te. Her får du tips til, hvordan du kan øge børnesikkerheden for den lille:
- Lad varme drikkevarer køle af! Når du drikker en kop kaffe eller te og vil – eller er nødt til at – holde barnet samtidig, kan du undgå at spilde varme væsker og dermed skolde barnet ved at lade koppen med kaffe eller te køle lidt af.
- Lad aldrig barnet ligge på puslebordet uden opsyn, når du skifter ble – du må ikke engang flytte blikket! Hvis du skal vende dig væk for at samle noget op, så læg en hånd på barnets mave, så du hele tiden kan mærket barnet. Hvis du er nødt til at bevæge dig længere væk fra puslebordet, skal du tage barnet med, eller løfte det ned så længe.
- Hvis du bruger en babyautostol eller skråstol til barnet, når I er hjemme, så stil den altid på gulvet, bestemt ikke på bordet – og med en voksen i nærheden.
- Hold øje med de små ting. Så snart barnet begynder at blive nysgerrigt og stoppe ting i munden, er du nødt til at holde øje med, at der ikke findes små ting, som barnet kan nå og risikere at få galt i halsen. Det gælder også forskellige slags bidelegetøj – sørg for, at det er helt og ikke har nogen små dele, som kan løsne sig.
- Sørg for, at sutten er hel.
Begynd at børnesikre, når barnet kan sidde
Du behøver ikke at børnesikre skuffer eller vinduer endnu, men et lille barn, der sidder op, har en overraskende stor rækkevidde og bevægelsesevne. Ikke mindst så snart man vender ryggen til.
- Hav ikke varm kaffe eller te stående uden opsyn på et bord, som barnet kan nå. Kold kaffe kan rigtigt nok efterlade pletter, men varm kaffe kan give barnet brandskader.
- Brug sele i høj stol og i klapvogn og barnevogn.
- Hav et skridsikkert underlag i badekarret, og efterlad aldrig en baby (eller et større barn for den sags skyld) alene med vand! Et barn kan drukne i meget lidt vand, og du kommer ikke til at kunne høre, når det sker.
- Sænk bunden i tremmesengen –så er du sikret at barnet ikke kan falde ud over kanten.
Sørg for at børnesikre fra og med, at barnet begynder at kravle, stå, gå og klatre
Fra når barnet er begyndt at bevæge sig rundt af egen kraft, kommer en stor del af din tid til at blive brugt på skadesforebyggelse. De fleste børn udfordrer deres grænser for at udforske og lære mere – og dermed kommer du til at jage dem på trappen, mod ovnlågen eller i retning af fjernbetjeningen. I store træk er tiden nu inde til at:
- Bruge væltesikring for at børnesikre komfuret. Det kan også være nødvendigt med en sikring på ovnlågen.
- Sæt sikkerhedsgitter op for oven og forneden, hvis du har trapper i hjemmet.
- Sæt gitter op omkring pejs eller brændeovn, hvis du har sådan en i dit hjem.
- Gør stikkontakterne børnesikre ved hjælp af kontaktsikringer – den mest almindelige årsag til elskader hos små børn er nemlig, at de har stukket noget ind i stikkontakten. Hvis barnet får et stød derhjemme eller af fx elhegnet omkring dyrene på udflugten – så kontakt altid lægen.
- Sæt hjørnesikringer på skarpe bordkanter, så de kan dæmpe et sammenstød.
- Bor du højt oppe? Husk at børnesikre vinduer og altandøre ved hjælp af sikkerhedsanordninger.
- Flyt knive og andre skarpe køkkenredskaber et sted hen, hvor barnet ikke kan nå dem, eller montér en børnesikring, så skuffer og skabe ikke kan åbnes ved at man trækker i dem.
- Fjern plastik- og bæreposer – eller bind en ordentlig knude på dem.
- Hold op med at bruge duge et stykke tid. De kan nemlig være utroligt spændende for et barn at trække i, men hvis der står ting på bordet, kan man nemt risikere, at barnet får dem over sig.
- Sørg for, at snore til gardiner og persienner er bundet op og uden for barnets rækkevidde.
- Opbevar giftige stoffer som bl.a. rengøringsmidler, vaskemiddel og medicin i skabe, som barnet ikke kan nå. Stil også jerntabletter og vitaminer på steder, hvor barnet ikke kan nå dem.
- Tænk på, at visse potteplanter er giftige – tjek hvilke hos Giftlinjen.
- Det kan være svært at børnesikre en have, men hvis du har en, er det godt at vide, at der findes nogle planter, som er utroligt giftige – både for børn og voksne. Det kan du også læse mere om hos Giftlinjen. Det kan også være klogt at holde orden på de skarpe redskaber og sørge for, at de er uden for rækkevidde for små og hurtige børnehænder.
- Fastgør klatrevenlige møbler i væggen. Eller fjern i en overgangsperiode de ting, det er muligt at fjerne. For selvom det føles ærgerligt at skille sig af med yndlingskommoden, så er det vigtigt at tænke på, at det lige netop drejer sig om en overgangsperiode – det går hurtigere, end du kan forestille dig, inden barnet har fundet nye udfordringer, og du gradvist kan lade det børnesikre hjem se ud, som det gjorde før.
Flere tips til, hvordan du kan forebygge ulykker og øge barnets sikkerhed i hjemmet:
Ud over helt konkrete tips om at børnesikre køkkenskuffer, eller at man aldrig skal efterlade barnet på puslebordet, så er der nogle andre ting, man bør tænke på, når man har en lille derhjemme.
- Hav telefonnummeret til Giftlinjen let tilgængeligt, og ring altid 112, hvis du tror, det er akut.
- Har barnet en ældre søskende (som alligevel er så lille, at det ikke forstår, at man ikke kan servere hvad som helst for lillebror eller lillesøster)? Så er det en god idé at tænke på det og ikke efterlade dem alene uden at holde øje med, hvad de laver.
- Deltag gerne i et førstehjælpskursus, hvor du lærer de grundlæggende teknikker som mund til mund-metoden, hjertelungeredning (HLR), og hvad du skal gøre, hvis et barn får noget galt i halsen – det kan redde liv.
- Brug altid en godkendt autostol, der er tilpasset efter barnets alder. Rådet for Sikker Trafik har meget og vigtig information om, hvordan man rejser sikkert med små børn.
- Sørg for at børnesikre iPad, mobil, tv og anden teknik. Udstyr som dette er ikke kun skrøbeligt og dyrt, dets indhold er heller ikke altid egnet for børn. Så ud over at sørge for, at det ikke er inden for de yngstes rækkevidde, så kan det være klogt at børnesikre apps og videotjenester, så et lidt ældre barn undgår at blive overrasket af indhold, du ikke synes, vedkommende skal se, bare fordi dine algoritmer tror, at du ville sætte pris på det.
Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge