Om at amme tvillinger
To små sultne børn i stedet for ét – det er som regel en lidt større logistisk udfordring at lære at amme tvillinger, end hvis man kun har en enkelt baby. Men med god hjælp fra omgivelserne kan amningen af to små væsener i stedet for ét blive nøjagtig lige så hyggelig.
Det går som regel fint at amme tvillinger for den, som vil, men det kan være klogt, at man allerede fra starten tager højde for, at der kan være brug for lidt ekstra hjælp med at komme i gang. Det tager tid at lære at amme, og det tager endnu længere tid at lære at amme to børn. Derudover bør man også tænke på at afsætte tid til sig selv – det er vigtigt med hvile og afslapning. Så en støttende partner – eller en anden nærtstående person, som kan aflaste – er en ekstra stor hjælp. Og så er det jo også sådan, at amning – uanset hvor mange munde man skal mætte – sjældent er en dans på roser i starten, og at der kræves en del øvelse for at få en god start på amningen.
Hvordan ammer man tvillinger?
Et godt tip til at komme i gang med amning af tvillinger er at begynde med at amme et barn ad gangen. Da lærer du begge to at kende – hvordan de tager ved, når de ligger ved brystet, og hvordan de spiser. For selvom børnene måske ligner hinanden, så har de jo deres helt egne personligheder og kan have forskellige behov med hensyn til mad. Nogle børn spiser meget på én gang, og andre spiser mindre, men oftere. En anden god idé er, hvis en anden person kan tage sig af det barn, der ikke bliver ammet lige nu – det kan nemlig være temmelig stressende, når man prøver på at amme et barn samtidig med, at man kan høre det andet græde. Hvis den hjælp ikke findes, så må det blive en mental øvelse i at acceptere, at et lille væsen er utilfreds et kort stykke tid og prøve på at give slip på stressen og en eventuel dårlig samvittighed, som kroppen er programmeret til at skabe. Man gør jo tingene, så godt man kan, og det er ganske enkelt ikke muligt at klone sig selv – selvom man nogle gange virkelig ville ønske, at man kunne.
Fordele ved dobbeltamning
Når du først har fået lidt styr på amningen, og hvordan de forskellige børn spiser, så har du måske lyst til at prøve at dobbeltamme – altså at amme begge børn samtidigt. Der er en række fordele med dobbeltamning, man bliver frem for alt ikke lige så bundet og slipper for at tænke på, at der ligger en vred baby ved siden af, som jo også vil ammes (hvilket kan blive mere og mere tydeligt, jo ældre og mere bevidste børnene bliver). Et andet stort plus er, hvis det også fungerer med dobbeltamning om natten, for så kan man få lidt mere sammenhængende søvn, hvilket kan være utroligt værdifuldt.
Tips ved dobbeltamning
Der kræves som sagt dobbelt så stort fokus, når man har to små børn, som spiser samtidigt, men her er vores bedste tips til, hvordan man ammer tvillinger samtidigt:
- Læg et barn ved brystet ad gangen, og sørg for, at I får en god ammestilling, og tag derefter det næste barn. Hvis børnene kommer til at ligge i den forkerte stilling ved brystet, er risikoen for sår på brystvorterne og brystbetændelse nemlig større.
- Begynd med det barn, der er lettest at lægge tid, eller det barn, som sutter mest effektivt. For hvis en tvilling sutter kraftigere end den anden, så plejer den at kunne få mælken til at løbe ud af begge bryster, og på den måde bliver det nemmere for den lille, der sutter mindre, at få mælk i sig.
- Prøv også at se, om babyerne kan skifte side med hinanden en gang imellem, eftersom mælken kan løbe lidt forskelligt i brysterne.
- Betragt hver amning som en mulighed for at lære mere. Dobbeltamning kan være lidt af en udfordring i starten, men det plejer at blive meget lettere, når børnene bliver større og mere stabile og selv ved, hvad det handler om. Så prøv på at tænke på det, hvis det føles hårdt lige nu og her.
Hvilken ammestilling er bedst, når man ammer tvillinger?
Det er vigtigt med en god ammestilling, når man skal amme – det er ikke sjovt at sidde og spænde for nogen af parterne, så sørg for at sidde godt og behageligt. Når man ammer tvillinger, er det mest almindeligt, at man har det såkaldte underarmsgreb, hvor børnene ligger på hver sin yderside af brystet, på hver sin pude. Men man kan også have børnene foran brystet i en slags overlappende stilling – eller i en ”laid back”-stilling, som indebærer, at man halvligger og har begge børn liggende på sin mave og overkrop. Her kan det være en god idé at bede sundhedsplejersken om hjælp til at afprøve forskellige ammestillinger.
Er der nok brystmælk til to børn?
Man kan sagtens producere mælk, så der er nok til to børn – det behøver man ikke være bekymret for. Her styres udbuddet nemlig af efterspørgslen, og jo mere børnene sutter, jo mere øges mælkeproduktionen. To børn sutter dobbelt så meget som et, og derfor kommer moren også til at producere dobbelt så meget brystmælk. Smart, ikke?
Om at delamme tvillinger
Amning kræver tid og anstrengelse – især i starten. Hvis det af en eller anden grund er for hårdt, så er det ofte muligt, hvis man vil, at amme delvis og samtidig give modermælkserstatning eller brystmælk på flaske. Da får børnene bryst til nogle måltider og flaske til andre. Et godt tip er at uddelegere madningen om natten, hvis der er nogen, som kan tage sig af den. Man kan også give det ene barn bryst og det andet barn flaske og så skifte næste gang, så begge børn får lov til at blive ammet hver anden gang. Det kan være godt at vide, at flaskemadning og amning som regel indebærer lidt forskellige sutteteknikker, og derfor kan det være klogt at holde ekstra øje med børnene, når de delammes, så de ikke begynder at sjuske med taget om brystet – det øger nemlig risikoen for forskellige slags komplikationer. Et godt tip er at se efter de særlige flasker, der findes, hvor sugedelen er fremstillet, så den minder mest muligt om brystvorten. De er designet på den måde, for at barnet skal tage et stort tag om sutten og på den måde være i stand til at bevare den samme sutteteknik, uanset om det får bryst eller flaske.
Partnerens hjælp ved amning af tvillinger
Det at være nybagt forælder indebærer generelt en stor psykisk belastning – at være forælder til to små mindsker ikke direkte den mentale anstrengelse. Men det er ikke nogen god kombination at være stresset og samtidig prøve at amme, eftersom det kan medføre, at mælken ikke løber så godt til. Hvis man er to tvillingeforældre, så er man altså i endnu større udstrækning nødt til at hjælpes ad, og hvis man er alene med to små, så kan man have brug for lidt ekstra hjælp fra familie og venner. Det kan handle om, at den, der ikke ammer, sørger for mad og vand, står op midt om natten for at give sutteflaske (hvis det er det, I vil) og er der for at tage sig af det barn, der måske ikke bliver ammet lige i øjeblikket. Man får dog ikke længere barselsorlov eller flere barselsdagpenge, når man har fået tvillinger. Husk også, at sundhedsplejersken er der for at støtte – og at I kan kontakte en privat ammerådgiver, hvis I har brug for hjælp og rådgivning.
Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder