Sut eller tommelfinger til baby

essity6430_desktop

Mange babyer finder trøst og tryghed i at bruge sut. Der er forskel på, hvor stort suttebehov babyer har, nogle vil have sutten – eller tommelfingeren – i munden hele tiden, mens andre er tilfredse, hvis de har det en gang imellem, eller slet ikke.

Alle babyer fødes med en sutterefleks. Den er helt nødvendig for, at vi kan få mad i os, når vi er små, og mange babyer øver sig faktisk på at sutte på tommelfingeren allerede når de ligger i maven. Behovet og refleksen gør, at sutten ofte kan blive en stor kilde til tryghed. Men det er faktisk ikke alle babyer, som vil bruge sut, og det er heller ikke alle forældre, der vil have, at deres barn skal bruge sut. Sut eller ej – uanset hvad, man vælger, så er der fordele og ulemper med begge dele, så mærk efter, hvad der passer jeres familie bedst.

Fordele ved introduktion af sut til baby

  • Det kan blive nemmere at få barnet til at falde i søvn eller falde i søvn igen.

  • At bruge sut mindsker i en vis udstrækning risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor, men en forklaring kan være, at sutten holder luftvejene åbne.

  • Det kan blive nemmere at trøste barnet på andre måder end med mælk. Hvis barnet bliver ammet, kan det altså blive lidt nemmere for andre end den ammende mor at trøste. Dog vil et sultent barn hurtigt afvise sutten og den vil derfor kun kunne give en lille udsættelse i barnets krav om mad.

  • ”Risikoen” (hvis man betragter det som det) for at barnet begynder at sutte på tommelfingeren plejer at være mindre, hvis det har en sut ved hånden. Det kan nemlig være sværere at holde op med at sutte på tommelfinger end at holde op med at bruge sut, eftersom tommelfingeren af indlysende årsager altid er med. På den anden side set er der yderst få teenagere (hvad vi ved), som sutter på tommelfingeren, så selv det at sutte på tommelfinger plejer at gå over med tiden.

Ulemper ved at give babyen sut

  • Børn plejer at blive utroligt tæt knyttede til deres sutter, hvilket ikke er så mærkeligt, da de jo er en stor kilde til tryghed. Tænk derfor på, at når barnet skal holde op med at bruge sut, er du nødt til at lade det tage tid og respektere, at barnet finder stor trøst og tryghed i den.

  • Sutteteknikken ved brug af sut er anderledes end den, som barnet har, når det skal ammes og skiftet mellem teknikken der bruges ved sut og bryst kan derfor forvirre baby, hvorfor ammeteknikken kan forringes. Derfor anbefales det, at man venter med at introducere sutten til amningen er kommet godt i gang.

  • Tandlæger plejer ikke at anbefale brug af sut, når barnet er blevet lidt ældre, da det påvirker barnets tandstilling (men tandstillingen plejer også at rette sig, så hør med dit barns tandlæge, hvis du er i tvivl om, hvad der gælder).

  • Hvis barnet taber sutten om natten, er det almindeligt, at det vågner og er ked af det – og man kan nemt risikere at skulle famle rundt i mørket for at finde den (et godt tip er, at der faktisk findes selvlysende sutter til, når det er mørkt).

  • Man skal sørge for at få sutten med, hvis man skal et sted hen, for ellers kan der opstå en vis utilfredshed hos barnet. Vi vil også advare om, at de små plejer at vænne sig til et bestemt mærke, en bestemt model eller et bestemt materiale, og at det langt fra er sikkert, at de godkender den første og bedste backupløsning.

  • Det bliver til yderligere en babyting, der skal købes.

Sut til nyfødte?

Brugen af sut lader til at yde en vis beskyttelse mod pludselig uventet spædbarnsdød. Det er lidt omstridt, hvor hurtigt efter fødslen, man kan begynde med sut, og om det egentlig forstyrrer amningen. Derudover er alle børn jo forskellige, hvilket bidrager til, at det kan være svært med sikkerhed at sige, hvad der er bedst. Men det kan være en god idé, for den, som gerne vil amme og gerne vil være på den sikre side, at vente med at introducere sutten, indtil barnet har fået styr på sin sutteteknik.

Må babyer sove med sut?

Babyer må gerne sove med sut om natten, men det er ofte sådan at de også vågner lettere igen, når sutten falder ud af munden. Hvis man oplever mange opvågninger, kan det derfor være rart at forsøge at hjælpe barnet tilbage i søvnen med anden form for trøst end sutten, f.eks. ved at nusse, nynne eller holde en hånd på babys mave. Dog er det på ingen måde forkert at give sutten, hvis det bare virker.

Sut og hygiejnen

Kan man gøre en sut ren ved selv at sutte den ren, og skal man virkelig skolde sutten så ofte, som der står på pakken? Ja, med hensyn til sutter og rengøring, så er det forskelligt fra person til person, hvordan man gør, og det er for det meste en smagssag, hvad man selv synes er okay. Dog er det en god ide at holde god hygiejne omkring babys sutter, da den kan være kilde til mange bakterier. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man holder sutterne lige så rene som sit bestik, så de koges og altså steriliseres inden brug– dvs. at sutten koges i en gryde, hvor vandet holdes i kog i 5 minutter. Derefter kan man klare rengøringen med vask med vand og sæbe og efterfølgende skoldning, hvor der hældes kogende vand hen over sutten, hvorefter den ligger i vandet et par minutter. Hvis barnet får trøske på tungen, er det også en god idé at sterilisere sutter ofte for at forhindre, at svampen spreder sig til en ammende mors bryster. Husk desuden at presse varmt vand ud, som eventuelt kan ligge inde i sutten, og undersøg sutten en ekstra gang for at sikre, at den er hel.

Det lader til at ligge i sutters natur, at de – ud over at forsvinde sporløst – temmelig ofte havner på gulvet. Når de gør det, kan det måske være rart at vaske sutten af, inden barnet får den tilbage – det afhænger som sagt fuldstændig af, hvad man selv synes føles okay, og hvad man har det godt med.

Sikkerhed og opbevaring af sutter

Hvor længe holder en sut? Man bør tænke på, at selv en yndlingssut bliver slidt og ældes, og den risikerer at udsætte barnet for kvælning, hvis den ikke er hel. Derfor skal du altid tjekke, at sutten er hel. Det gør du ved at trække lidt i suttedelen, inden du giver barnet sutten. Der må heller ikke findes nogen huller eller rivemærker på suttedelen, hvilket nemt kan opstå, hvis barnet tygger på sutten. Det er også vigtigt at følge producentens anbefalinger for, hvilken alder sutten er beregnet til, hvor længe den kan bruges, inden den skal skiftes ud, og hvordan sutten skal opbevares.

Fordele og ulemper ved at sutte på tommelfinger

Det plejer at være lidt sværere for en forælder at styre, om og hvor meget et barn sutter på tommelfinger – den sidder jo ligesom fast på kroppen hele tiden. Det er naturligvis også det, der gør det så nemt og praktisk for barnet at sutte på tommelfingeren, men det gør det også sværere at holde op. Det er dog unødvendigt at gøre et stort nummer ud af det – som vi allerede har konstateret, så plejer det at løse sig på længere sigt. Hvis barnet vil sutte på tommelfingeren, så kan det – på samme måde som med sut – være en fantastisk kilde til tryghed. Desværre kan det at sutte på tommelfingeren også påvirke barnets tandstilling, så her er det også en god idé at have en god dialog med tandlægen. Nogle gange kan huden på tommelfingeren også blive irriteret, eftersom den er fugtig store dele af tiden – da er man nødt til at lufte den, lade den læges og prøve at snakke med barnet om, at tommelfingeren nogle gange har brug for at være lidt alene.

 

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Portræt Vibeke Dueholm Nielsen
Vibeke Dueholm Gintberg
læge