Sikker samsovning

_mgl2985_desktop

Lyden af små, bløde åndedrag – at sove med en lille baby er måske hyggeligt, men der er nogle vigtige ting, man bør tænke på, så det bliver en sikker samsovning. Hvis man vil sove med et spædbarn i sengen, så kræver det en separat og sikker soveplads til den lille.

Nyfødtes søvn er jo noget, som mange forældre fokuserer ret meget på. Man har måske hørt historier om børn, som sover hele natten, og man håber, at ens egen lille øjesten kommer til at gøre det samme. Men et lille barn, der ikke har vænnet sig til den store vide verden, plejer at vågne med jævne mellemrum for at forsikre sig om, at der er nogen i nærheden – det har ganske enkelt brug for nærhed, berøring og kropskontakt. For de mindste opfyldes dette behov i vid udstrækning af, at de ammes eller får sutteflaske, eftersom langt de fleste spædbørn har brug for at spise i løbet af natten, indtil de er ca. seks måneder gamle – af rent ernæringsmæssige årsager. Eftersom barnet vågner ofte, er det ikke usædvanligt, at man vælger at samsove med den lille.

Sikker samsovning

Hvorvidt det er en god idé at sove i samme seng som sin lille baby kan diskuteres. Nærheden er som sagt vigtig, men samtidigt vil man selvfølgelig undgå, at barnet bliver klemt af en stor, voksen krop i søvne. Sundhedsstyrelsen anbefaler i dag, at børn skal sove i deres egen seng, i samme rum som sine forældre, indtil de er mindst seks måneder gamle, men gerne i hele det første år, for at mindske risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød). Men hvis man alligevel vil have barnet i samme seng, netop for at kunne trøste det eller give det mad, når det vågner, så er det allervigtigste, at give barnet dets egen soveplads hos dig og at der er lige så meget plads omkring barnet, som hvis det havde sin egen seng. En separat babynest i sengen er perfekt, eller en lignende konstruktion med kanter, hvor barnet beskyttes mod store kroppe, tunge dyner, bamser eller eventuelle husdyr, som kan komme til at dække ansigtet. En anden praktisk løsning er at have en bedside crib – en ”sidevogn” – med en åben side mod forælderens seng.

Otte tips til sikker samsovning

Dette bør du tænke på, hvis barnet sover sammen med dig:
1. Indtil barnet kan vende sig selv – skal det altid sove på ryggen.
2. En baby skal heller ikke sove på siden, før det selv kan vende sig.
3. Barnet bør have sin egen soveplads med kanter i sengen – sørg for, at sengen er bred nok til at kunne tilbyde det.
4. Madrassen skal være flad og fast, så barnet ikke synker ned. Lad heller aldrig barnet ligge i en vandseng.
5. Sengen må ikke blive for varm. Sørg for, at barnet har natdragt på og ligger med sin egen lille babydyne.
6. Sørg for, at barnets hoved ikke kan komme til at ligge under forælderens hovedpude eller dyne og at sengen er fri for tæpper, bamser, løse stofbleer og lignende.
7. Sørg for, at barnet ikke sover mellem forældrene, ikke kan falde ud af sengen, komme i klemme eller blive trykket ned.
8. Hvis man er syg eller påvirket af medicin, stoffer eller alkohol, bør man aldrig sove sammen med et lille barn.

Er det farligt at sove med et lille barn på brystet?

Men hvad så med den der lille lur, når barnet har spist, og du læner dig tilbage i sofaen og lader det falde i søvn på dit bryst? Så længe du selv er vågen, er det ikke noget problem – små babyer skal ganske vist ikke ligge på maven, når de sover, men eftersom du ligger og lytter til den lilles vejrtrækning, så hører du, hvis der skulle ske noget, eller mærker, hvis barnet begynder at glide til siden.

Hvor længe kan man samsove med børn?

Efterhånden som barnet bliver ældre, så reduceres faren for pludselig uventet spædbarnsdød. Sundhedsstyrelsen anbefaler som sagt, at barnet har sin egen soveplads og sover på ryggen, indtil barnet kan vende sig selv i søvne. Hvor længe man kan samsove, og hvornår man bør holde op, er helt op til jer som familie. At alle – inklusive de voksne – får en god nats søvn er vigtigere, end man kan forestille sig. For nogle kan løsningen være samsovning indtil barnet er flere år gammelt – for andre kan det være, at barnet sover i sin egen seng på sit eget værelse.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge
Portræt Vibeke Dueholm Nielsen
Vibeke Dueholm Gintberg
læge