Hvis din baby har trøske på tungen

08_pappa_0166_desktop

Pludselig har babyen fået en hvid tunge i stedet for den fine lyserøde. Da er det ikke helt usandsynligt, at din baby har fået trøske i munden

Hvad er trøske?

Hvis du ser hvidt udslæt eller en hvid belægning i munden – på tungen, i ganen eller på indersiden af kinderne – er der som regel tale om trøske på tungen. Trøske, eller oral candida, som det kaldes er en slags svamp, der forekommer naturligt i babyers mundflora, men den kan komme i ubalance i perioder, formentlig på grund af babys umodne immunsystem og udvikle sig til en svampeinfektion. For det meste behøver man ikke gøre noget – det går over af sig selv. Men nogle gange dannes der så meget svamp, at det kan gøre ondt, når barnet skal spise, og da er man nødt til at behandle den. Det kan være godt at vide, at svampen også kan sprede sig til en ammende mors bryster.

Behandling af trøske på en baby

Trøske forsvinder som sagt ofte af sig selv uden behandling. Hvis du har lyst, kan du prøve at tage hjørnet af en ren vaskeklud eller en vatpind og dyppe det i danskvand og derefter gnide forsigtigt med fingeren eller vatpinden over slimhinderne i barnets mund et par gange om dagen. Denne metode har ingen bevist effekt, men en del oplever, at det hjælper. Desuden er det en god ide af vaske hænder ofte samt at skifte ammeindlæg efter hver amning. Det er forskelligt, hvor længe en baby har trøske, men det er ikke ualmindeligt med et par uger. Hvis der går længere tid, og svampen ikke vil forsvinde, eller hvis barnet lader til at have ondt og problemer med at spise, så skal den derimod behandles med medicin på recept. Tal med egen læge, så hjælper vedkommende dig. Nogle gange kan trøske også sprede sig gennem fordøjelsessystemet og føre til en svampeinfektion i barnets numse. Det plejer at komme til udtryk ved, at numsen bliver skinnende rød. Også her er det en god idé at tale med lægen for at få hjælp med behandling.

Sterilisere sutteflasker og sutter – og hold øje med brysterne

Hvis barnet får flaske eller bruger sut, kan du mindske risikoen for fortsat trøske ved at sterilisere sutten eller flasken med kogende vand.

Hvis man ammer et barn med trøske, er det også en god idé at vaske brysterne med danskvand før og efter amningen for at mindske risikoen for, at svampeinfektionen overføres til moren. Det kan nemlig medføre en del ubehag som kløe og en brændende smerte i brysterne. Hvis det ender med det, er det vigtigt, at både mor og barn får behandling for at komme af med svampeinfektionen.


Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Portræt Vibeke Dueholm Nielsen
Vibeke Dueholm Gintberg
læge