Vegetarisk mad til børn
Måske er du selv vegetar og vil gerne have, at dit barn også skal spise vegetarkost, eller også er hele familien ved at lægge kosten om samtidigt. Uanset hvorfor man gerne vil spise grønt, så er det ofte ikke noget problem for små børn at vokse op med vegetarmad.
Vegetarisk mad indeholder ofte flere grøntsager og fibre, og den har en bedre balance af fedtstoffer end ikke-vegetarisk kost. Hvis du gerne vil give dit barn vegetarkost, har du altså et godt udgangspunkt. Både krop, tegnebog og klima plejer nemlig at nyde godt af, at store dele – eller hele – ens madindtag består af plantebaseret kost. Der er dog særlige ting det er vigtigt at være opmærksom på, når småbørn skal leve vegetarisk, for at være sikker på at de vokser og udvikler sig som de skal.
Tænk på energiindtaget, når du laver vegetarisk mad til børn
Man tror måske, at det især er svært at finde den rigtige erstatning for protein, når man vælger en plantebaseret kost, men det plejer sjældent at være et problem, eftersom man kan finde protein i mange andre fødevarer, fx bønner, ærter, linser, quorn, quinoa eller tofu. Det, som derimod kan blive lidt af en udfordring med hensyn til vegetarisk kost til børn, er frem for alt, at de skal have tilstrækkelig med energi – hvilket er nødvendigt, hvis de skal vokse og tage på. Små børn har små maver og orker jo ikke at spise så store portioner – og kød, æg eller fed fisk indeholder meget energi pr. gram, hvilket indebærer, at man ikke behøver spise så meget for at få nok energi.
Afhængigt af, hvor mange fødevarer man udelukker, er man også nødt til at sikre, at barnet får de vigtige næringsstoffer via andre erstatningsprodukter eller fødevarer, der er berigede. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at give udelukkende vegansk kost til børn under 2 år, men hvis man som forældre holder fast på at ens børn skal leve vegansk, kan det være en god idé at søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre at barnet får dækket alle vigtige ernæringsbehov.
På samme måde som med mad generelt skal man også tænke på at give barnet et varieret udvalg af fødevarer. Det er ikke kun vigtigt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt; det er også nødvendigt med en varieret kost med hensyn til børns små maver og deres tarmflora.
Desuden er det vigtigt at vide, at børn der får vegansk eller vegetarisk mad, med ingen eller kun let brug af mælkeprodukter og æg, anbefales at blive ammet eller få modermælkserstatning i mindst to år. Derudover anbefales det at mødre der spiser en kost med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, får et tilskud af B12-vitamin under graviditeten og hele ammeperioden.
Introduktion af smagsprøver og mad til børn, som skal spise vegetarisk
Der er ikke forskel på, hvordan du introducerer smagsprøver med skemad og senere lidt større portioner til et barn, der spiser vegetarisk, sammenlignet med, hvis barnet også spiser animalske produkter. Derimod bør man tænke på allerede fra starten af at give tilskud af de ting, som barnet ikke får via den plantebaserede kost, fx calcium og jern. På samme måde er der også nogle fødevarer, som man bør undgå i barnets første leveår og visse fødevarer, som det tværtimod er godt at introducere tidligt – for at mindske risikoen for visse fødevareallergier. Det kan du læse mere om i artiklen 20 gode råd om børn og mad.
Gode råd om lækker vegetarisk mad til børn
Det er altså ikke noget problem at servere vegetarisk mad for de små, og her får du nogle konkrete tips, du kan bruge i køkkenet:
- Børn har brug for jern eftersom de vokser så meget og dette kan de blandt andet få ved at spise jernberiget grød (den færdiglavede grød man kan købe). Hvis man gerne vil lave sin egen grød, kan man tænke på at bruge kornsorter, der er rige på jern, fx hirse, havre eller boghvede og servere grøden med frugt, der er rig på C-vitamin, som øger optaget af jern.
- Lav gerne mad i en støbejernsgryde, som naturligt afgiver lidt jern og gør maden lidt mere rig på dette mineral.
- Frugt, rodfrugter, grøntsager og bær giver masser af C-vitaminer og gør det nemmere for kroppen at optage jern. Prøv derfor at sørge for, at alle dagens måltider indeholder grøntsager, rodfrugter, frugter eller bær.
- Hummus, jordnøddesmør eller bønnepostej er fantastisk som pålæg på brødet – det er både energirigt og fyldt med næring.
- Bælgfrugter som linser samt bønne- og ærteprodukter indeholder kulhydrater, men de giver også kroppen de proteiner og det vigtige næringsstof selen, som ellers skulle være kommet fra kød. Prøv fx at tilsætte kogte og mosede røde linser i pandekagedejen eller blendede hvide bønner i vaflerne. Plantebaseret fars, fx sådan en, der er lavet af ærter, er også en god kilde til protein, og den er perfekt i både ”kødsovs” og tacos.
- Hvis du ikke vil give dit barn mælk eller yoghurt, anbefales det at der fra 1-årsalderen gives et dagligt tilskud af calcium. I første leveår dækkes behovet for calcium af modermælk eller modermælkserstatning.
- Tilsæt ekstra rapsolie, hørfrøolie, blendede valnødder eller knuste chiafrø til maden for at få det vigtige omega 3-fedt – hvilket er ekstra vigtigt, hvis barnet ikke spiser fisk.
- Andre gode energikilder i forbindelse med vegetarisk kost er fx avokado (fantastisk at have som base i smoothies) eller nødder, som kan hakkes meget fint og blandes med tørret f.eks. frugt. Nødder indeholder også de vigtige næringsstoffer selen og zink, som man ellers får via animalske produkter.
- Varier mellem forskellige kornsorter, når du køber brød, kiks, morgenmadsprodukter og pasta for at få så mange forskellige næringsstoffer som muligt.
- Hvis barnet ikke spiser æg, fisk og mælk (som blandt andet er en vigtig kilde til jod), er det vigtigt at sørge for, at det salt, der bliver brugt i barnets mad, er beriget med jod, som det altid er i almindeligt husholdningssalt.
Kan alle børn spise vegetarisk?
Stort set, ja. Man kan spise vegetarisk uanset alder, men der er dog nogle personer, som ikke udelukkende bør spise vegetarmad, eftersom det ganske enkelt ikke er tilstrækkelig set ud fra et ernærings- og energimæssigt synspunkt. Det kan dreje sig om børn, som ikke vokser eller tager på, som de skal, eller børn, som er allergiske over for mange forskellige slags fødevarer og derfor er nødt til at udelukke rigtig mange andre fødevarer fra kosten. I særlige tilfælde som dette bør man altid diskutere det med barnets læge og her få råd og vejledning.
Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, Læge