Farlige sygdomme for gravide

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

De fleste bakterier og vira kan ikke skade barnet i maven, og infektioner, der er rigtigt farlige for gravide, forekommer heldigvis meget sjældent. Men der er nogle undtagelser, det kan være godt at kende til.

Hvilke sygdomme er farlige for gravide?

Under en graviditet er immunforsvaret lidt nedsat. De fleste sygdomme, man bliver udsat for, er alligevel ufarlige, selvom det kan tage lidt længere tid end normalt at slippe af med dem. Men nogle få – bl.a. røde hunde, toxoplasmose, listeriainfektion, herpes og GBS – kan være skadelige for barnet under en graviditet eller fødsel.

Røde hunde

Røde hunde er en meget sjælden virusinfektion. Hvis du bliver smittet under graviditetens første trimester og ikke er blevet vaccineret eller har haft røde hunde tidligere, er det almindeligt, at det påvirker barnet på forskellige måder. Nogle gange kan det føre til spontan abort eller misdannelser af hjerne, øjne, ører eller hjerte.

Selvom man kun har modtaget rapporter om enkelte tilfælde af røde hunde de seneste år, så anbefaler man, at man bliver vaccineret, hvis man ikke har haft sygdommen eller er blevet vaccineret som barn. Hvis man er usikker på, hvordan situationen ser ud med hensyn til det, så kan det være rart at vide, at lægen kan undersøge om du har antistoffer ved det første besøg.

Toxoplasmose og listeria

Der er to sygdomme, man kan få via mad, og som – hvis man bliver smittet under graviditeten – kan være farlige for udviklingen af fostret eller i værste fald forårsage spontan abort: listeriainfektion og toxoplasmose. Risikoen for at blive smittet er lille, og hvis man holder sig til listen over mad, man bør undgå under graviditeten, så kan man minimere risikoen yderligere.

Herpes

Herpes er en anden sygdom, som man holder ekstra øje med under en graviditet. Det er en virus, som viser sig som sår rundt om munden eller ved kønsorganerne, og den kan overføres til barnet under fødslen. Hvis man opdager herpeslignende symptom under graviditeten, så tager man en prøve, så man ved, om det er herpes. Ofte vil man da blive behandlet med antiviral medicin. Har man herpesudbrud under graviditeten anbefales det, at man får forebyggende medicin fra uge 36+0. Hvis man har herpes for første gang i 3.trimester, anbefaler man ofte at man føder ved kejsersnit, for at undgå, at sygdommen overføres til barnet – herpes er nemlig en virus, som kan medføre alvorlig sygdom hos nyfødte. Har man haft herpes før, kan man føde vaginalt, da barnet da vil være beskyttet af antistoffer.

Gruppe B-streptokokker

Gruppe B-streptokokker, eller GBS som de også kaldes, er en udbredt bakteriegruppe. Hos mange findes de i tarmen og hos nogle også i skeden, uden at de medfører hverken infektion eller symptomer. I sjældne tilfælde kan bakterierne medføre problemer under graviditeten. Det mest almindelige er, at de forårsager en urinvejsinfektion hos gravide – hvilket kan resultere i en for tidlig fødsel, men bakterien kan også forårsage alvorlig sygdom hos det nyfødte barn.

Din urin undersøges regelmæssigt under graviditeten, og hvis der er tegn på infektion sendes den til dyrkning. Hvis det viser sig, at den indeholder GBS, så begynder man at behandle med antibiotika under graviditet og fødsel. Hvis du tidligere har haft problemer med GBS i forbindelse med graviditet og fødsel, får feber under fødslen eller du har vandafgang i mere end 18 timer, anbefales behandling med antibiotika under fødslen. På mange fødesteder tager man i nogle tilfælde, en prøve fra skede eller endetarm først, for at se om behandling er nødvendig. Efter fødslen fortsætter man med at holde øje med både den nybagte mor og det lille barn – hvilket nogle gange medfører, at man er nødt til at blive på fødeafdelingen et par døgn ekstra.

Andre alvorlige graviditetssygdomme

Der er også andre dårligdomme, man kan være uheldig at få som gravid. Graviditetsdiabetes og svangerskabsforgiftning. De har det til fælles, at de skyldes, at kroppen er kommet i ubalance under graviditeten, og det er noget, som jordemoderen holder øje med under besøgene.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder.

DK_välkomstväskan_3x2

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!
Nina4
Nina Sepstrup
jordemoder