Fødselsforberedelse

libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_desktop

Et kursus i fødselsforberedelse kan hjælpe vordende forældre med at forberede sig til fødslen. En gennemgang af, hvad der normalt sker, og forståelse for, hvordan kroppen fungerer, kan give et godt udgangspunkt for et af livets store højdepunkter. Her fortæller vi dig, hvad du kan forvente af et kursus, og hvornår i graviditeten det kan være passende at deltage i et.

Formålet med fødselsforberedelse er altså at gøre fødselsoplevelsen så positiv som muligt, og for at den skal blive det, handler det i høj grad om at få redskaber til at håndtere og forstå, hvordan kroppen reagerer, når fødslen går i gang.

Forskellige former for fødselsforberedelse.

I Danmark tilbyder fødestederne ofte fødselsforberedelse. Den foregår som regel i store hold, hvor fødslens faser gennemgås. Det er rigtigt godt at tage imod tilbuddet om den form for forberedelse, så man kan lære fødestedet at kende, og få mulighed for at stille spørgsmål. Der er dog som regel ikke tid til at komme i dybden med forskellige emner og træning af afslapnings og vejrtrækningsøvelser, så mange synes det er rart at tilmelde sig privat fødselsforberedelse.

Hvad laver man til fødselsforberedelse?

En stor del af et kursus i fødselsforberedelse handler faktisk om den vigtige vejrtrækning. At lære, hvordan man trækker vejret for at hjælpe kroppen med at slappe af, er et vigtigt redskab at have med. Når man har lært det, kan man ofte se frem til fødslen og gå ind i den med mindre angst og en følelse af tryghed. Når man ved, at vejrtrækningsteknikker kan hjælpe en med at håndtere stress og smerter under fødslen, bliver det ofte en mere positiv oplevelse. Men fødselsforberedelse handler ikke kun om vejrtrækning, den giver også redskaber i form af teknikker til, hvordan man lader op mentalt og lærer at slappe af for at reducere stress. En partners eller ledsagers rolle er også vigtig, eftersom man gennemgår, hvordan man kan coache og støtte, bl.a. ved at lære forskellige massageteknikker.

Det kan også være nyttigt at vide, at man ved at gå til fødselsforberedelse også kan lindre eventuel fødselsangst. Det er fordi, man ofte lærer mere om, hvad en fødsel virkelig kan indebære, og på den måde kan man få et bedre indtryk af, hvordan det er at føde. Hvis man får den rette information om, hvad der sker i kroppen, og hvordan man håndterer veerne, skaber det ofte en stor tryghed, hvis man har været bekymret.

Hvorfor fødselsforberedelse kan gøre fødselsoplevelsen bedre

Det er helt naturligt at være stresset og måske bange, når kroppen går i fødsel – især hvis det er første gang. Det er der ikke noget mærkeligt i, for hvis man ikke er forberedt på at håndtere det, der sker i kroppen, kan man nemt risikere, at frygten tager over, kroppens fight or flight-system aktiveres, og stressen får kroppen til at reagere, som om man var i fare. Da kan man reagere ved at begynde at hyperventilere, spænde kroppen og få mange negative tanker. Dette forhindrer dermed kroppen i at frigive det vigtige hormon oxytocin, som er nødvendigt for ve-arbejdet. Hvis man derimod er forberedt og har gået til fødselsforberedelse, har mange en bedre forståelse af, hvad der sker, og hvordan man kommer igennem de forskellige faser af fødslen – og det gælder, uanset om man er den, der føder barnet, eller den, der står ved siden af og støtter.

Hvornår skal man gå til fødselsforberedelse?

Det er mest almindeligt, at man går til fødselsforberedelse ca. 2-3 måneder inden fødslen. Men det kan variere alt efter, hvad der passer. Det vigtigste er jo, at den gravide og gerne en ledsagende partner eller støtteperson, fx en doula, deltager i kurset sammen og får de rette forudsætninger, inden det er tid til, at barnet kommer.

Fødselsforberedelse online eller ej?

Mange kurser i fødselsforberedelse er lidt større arrangementer, men hvis man ikke har super meget lyst til at lave vejrtræknings- og afspændingsøvelser i en gruppe, findes der private kurser og onlinekurser. Normalt er det ikke gratis at gå til fødselsforberedelse – det koster som regel lidt og afholdes af jordemødre eller f.eks yogainstruktører. Men der findes også gratis kurser på nettet og i nogle sundhedsapps.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Nina4
Nina Sepstrup
jordemoder