Sådan forbereder du dig til fødslen
Det er selvfølgelig rigtig nok, at man har født børn siden tidernes morgen, og det er noget, som kroppen er skabt til at kunne klare. Men det er samtidig en af de mest krævende opgaver, man kan udsætte en krop for. Hvordan forbereder man sig så bedst muligt inden fødslen?
At stå over for noget, der hverken kan planlægges eller fås helt under kontrol kan uden tvivl føles lidt skræmmende. Men der er faktisk en række tips til forberedelser inden fødslen, der kan øge chancerne for, at den bliver god. Det er fx en god idé at have lidt styr på smerte, hvordan den fungerer, og hvordan man kan forberede sig, så man kan håndtere fødselssmerter. Hvor ondt det gør at føde børn, eller hvordan fødselssmerter føles, påvirkes også af moderens generelle helbred, og hvor lang eller kompliceret fødslen bliver. Men det afhænger også af, hvilken støtte man får, og hvordan man forholder sig til fødslen rent mentalt.
Afslapnings- og åndedrætsøvelser
En spændt krop er en naturlig reaktion på smerte, men i forbindelse med en fødsel bliver det temmelig kontraproduktivt. Hvis man har den rigtige åndedræts- og afslapningsteknik, så kan man undgå, at kroppen bliver spændt, hvilket faktisk fungerer som en effektiv form for smertelindring. Prøv selv næste gang, du skal have en indsprøjtning, slår foden eller får et albuestød. Rent instinktivt begynder kroppen at spænde sig, man holder vejret, og derefter begynder man at hyperventilere. Hvis man derimod trækker vejret regelmæssigt ind og ud gennem næsen, så bliver smerten nemmere at håndtere. En dyb og rolig vejrtrækning, hvor man fylder hele lungen, hjælper også med at forbedre ilttilførslen, energiniveauet stiger, og man får større udholdenhed – både før og efter fødslen.
Men evnen til at trække vejret rigtigt og slappe af er ofte noget, vi er nødt til at øve os i. Især hvis man skal være i stand til at hente kundskaben frem i en så stresset situation som en fødsel. Selvom det naturligvis er bedre at begynde at øve sig tidligt i graviditeten, så er det aldrig for sent at komme i gang. Jo mere, man har øvet sig, desto mindre besværligt er det at hente kundskaben frem, når det virkelig gælder. Det er også en god idé at øve sig sammen med den, der skal være med til fødslen, eftersom man nemt kan miste fokus, når det gør allermest ondt. Hvis man har øvet vejrtrækningen med nogen, kan den støtte være en gave for den, der føder og mister fokus midt i en ve. Hvis du har brug for lidt mere hjælp, så spørg jordemoderen om, hvordan man kan trække vejret dybt og koncentreret.
Lær at håndtere fødselssmerter
Det gør ondt at føde, det er der ingen tvivl om. Endda utroligt ondt, men at sammenligne fødselssmerter med noget andet er svært. Det, der gør dem anderledes end andre former for smerte, er, at fødselssmerterne ikke signalerer, at der er noget i vejen med kroppen. Dermed kan det føles, som om smerten giver en utrolig kraft og styrke, der for hver ve fører barnet nærmere. En god tanke at holde fast ved, når det gør allermest ondt, er, at det kommer til at gå hurtigere over, end man kan forestille sig, og at man da står med et nyt lille væsen i favnen.
Det er også nemmere at håndtere fødselssmerter, hvis man:
- Prøver på at holde pauser og laver afslapningsøvelser mellem veerne.
- Prøver på at fokusere på én ve ad gangen, i stedet for at se hele fødslen for sig.
- Opstiller et målbillede af, at man holder ens lille barn i sine arme.
- Lytter til og stoler på kroppen – den ved, hvad den skal gøre.
- Trækker vejret dybt og bevidst.
- Ved, at kroppen producerer sit eget smertestillende stof (endorfiner), der kan hjælpe, når smerterne bliver for kraftige – dette bliver ved med at findes i kroppen et godt stykke tid efter fødslen.
- Har en aktiv støtte fra en partner, en doula eller en anden nærtstående – der er studier, som viser, at det faktisk mindsker smerterne i forbindelse med en fødsel.
- Får massage, der er tilpasset til gravide, som dels virker smertestillende, men som også bliver et øjeblik med nærhed, der kan flytte fokus fra veerne (ekstra bonus er, at nærheden til partneren gør, at kroppen også producerer oxytocin – kroppens eget smertestillende hormon).
- Giver slip på alle tidligere forestillinger om fødselsforløbet og accepterer det, der sker her og nu.
- Ikke gør det til en prestigesag at undgå smertestillende medicin, men tager imod den, der er nødvendig.
- På forhånd har læst lidt om forskellige typer smertelindring, og hvad der sker i kroppen under en fødsel.
Man kan forberede sig til en fødsel på lidt forskellige måder, og der er et væld af kurser, man kan deltage i. Vi ved godt, at det ikke er helt nemt at holde styr på dem, så vi har samlet de mest almindelige og fortæller lidt om dem her. Derudover ved din jordemoder også en masse, så du kan få tips til øvelser, som du kan lave derhjemme, og til gode kurser, du kan deltage i.
Forældre- og fødselsforbedredelseskurser
På de fleste fødesteder tilbyder jordemoderen fødselsforberedelseskurser eller foredrag for dem, der skal være forældre for første gang. Det er lidt forskelligt, hvad forberedelsen helt nøjagtigt indeholder, men generelt plejer det at handle om fødslen, smertelindring, partnerens rolle, den første tid derhjemme og amning. Formålet er, at kurset eller foredraget skal give mere selvtillid og tryghed inden fødslen og forældreskabet, og at man som kommende forælder skal få et indtryk af, fødestedet og hvad der venter forude. Ofte deltager man sammen med andre, der skal føde på omtrent samme tidspunkt.
Hvis man har en kraftig fødselsangst og måske har haft negative oplevelser i forbindelse med en tidligere fødsel, så kan jordemoderen hjælpe dig og henvise dig til nogen med særlig erfaring indenfor dette. Det er naturligvis helt normalt at være lidt nervøs, hvilket de fleste nok er, men det er vigtigt ikke at lade nervøsiteten dominerer dine tanker, så er det bedre at søge hjælp!
Skriv en fødselsplan
Det er en god idé at forberede sig til fødslen ved at læse om det at føde, få styr på forskellige typer smertelindring og at overveje, hvilke ønsker man selv har. Endnu en ting, man kan gøre, er at skrive en fødselsplan med de ting, man synes er vigtige. Det kan være ting, man vil have, at personalet på sygehuset skal vide, eller hvis der er noget, man ikke vil eller måske er nervøs og bange for. Det er nemlig ikke altid så nemt at forklare den slags, når veerne er i gang, og kroppen er travlt optaget med at fokusere på dem. Derfor er det også en god idé at lade den person, der er med til fødslen læse planen – på den måde kan vedkommende føre ordet for den, der har travlt med at håndtere den næste ve.
Et godt tip er at lade være med at skrive en lang roman og i stedet lave en liste med et antal punkter, der er nemme for personalet at læse – man ved jo ikke, om det lige pludselig kommer til at gå hurtigt. Hvis det er svært at komme i gang, så har vi en tjekliste i vores app med tips til, hvad der kan være en god idé at have med i fødselsplanen.
At hvile sig i form og spise sundt
Du har sikkert hørt det før, men det at føde børn er mindst lige så energikrævende som at løbe et langdistanceløb. Og der er ikke ret mange, der kunne finde på at løbe et sådant uden at have forberedt sig med den rigtige kost og meget hvile. Det kan fx være en god idé at prøve på at spise flere langsomme kulhydrater, eftersom de forbedrer ens udholdenhed. Et par uger før forventet nedkomst er det derfor en god idé at fokusere mere på bønner, gryn og fuldkorn og mindre på nudler og lyst brød. Og så skal man selvfølgelig også have lov til bare at ligge på sofaen og spise chokolade en gang imellem, hvis det får en til at føle sig bedre tilpas og slappe af.
Vandgymnastik, yoga for gravide og massage
Men det med at ligge på sofaen behøver ikke nødvendigvis forhindre en i også at være i forholdsvis god form – det kan faktisk gøre, at fødslen går hurtigere og har færre komplikationer. Så det er altså ikke en helt dum idé at nu og da lægge chokoladeæsken til side og finpudse fysikken. Vi mener naturligvis ikke, at du skal gennemføre et triathlon om ugen – lad derimod træningen ske på en måde, så den passer til en gravid krop og dens forudsætninger.
At fortsætte med at bevæge sig i det tempo, som kroppen orker, er faktisk godt at gøre helt hen mod slutningen af graviditeten (selvfølgelig så længe der ikke er komplikationer, som kræver, at man er nødt til at holde sig i ro). Men anden fysisk anstrengelse, som slider på kroppen, fx rengøring og at bære tunge poser kan faktisk vente – i hvert fald for den, der skal føde barnet.
En god måde at bygge kroppen op på, når maven begynder at blive tung, er vandgymnastik. Der kan man bevæge sig mere frit uden at belaste ryg eller bækken. Også dem, der har problemer med at bevæge sig på grund af rygsmerter eller for meget væske i kroppen kan prøve – om ikke andet, så bliver det et øjebliks pause fra en tung og måske temmelig klodset gravid krop.
Yoga for gravide er også skånsomt for kroppen. Der spiller vejrtrækningen jo en vigtig rolle, hvilket man kan drage nytte af under fødslen. Derudover bliver kroppen blødere og mere smidig, hvilket kan være til hjælp under fødslen. Mange yogaøvelser for gravide kan faktisk også bruges som fødestillinger. På samme måde som med alle andre former for træning og bevægelse, er det naturligvis vigtigt at lytte til kroppen og ikke tvinge sig selv til at gøre noget, der ikke føles godt. Hvis det så indebærer, at man ligger på måtten og stirrer op i loftet en time, så er det helt okay – det giver afslapning og tid til at vende blikket indad lidt.
Jo længere man kommer ind i graviditeten, desto mere træt og øm plejer kroppen at blive. Massage har en smertestillende effekt takket være oxytocin-hormonet. De bløde bevægelser fra massagen sætter gang i blodcirkulationen, der mindsker mange af de spændinger, der har en tendens til at dukke op, jo tungere maven bliver. Hvis man vil gå til en massør, skal man sørge for at tjekke, at de har den særlige massagebænk, som man kan ligge behageligt på mave på.
Men man behøver ikke gå til en massør. Det er også en god idé at øve sig sammen med den, der skal være med til fødslen – det kan nemlig være dejligt med massage, når tiden er inde. Hvis man har lyst, så er der kurser, man kan deltage i – jordemoderen har ofte tips. Et kursus kan gøre, at man som partner føler sig mere delagtig i graviditeten, eftersom det bliver en meget konkret måde at rent faktisk støtte den gravide på – både under graviditeten og under fødslen
Der findes en del forskellige udbydere af fødselforberedelse i privat regi. I sådanne forløb handler det ofte om forberedelser, man gør for at lære at håndtere veer og den smerte, der opstår under en fødsel. Det kan ofte resultere i, at man får en mere positiv fødselsoplevelse. På kurserne udgør den vigtige vejrtrækning en stor del, men kurset indeholder også teknikker til, hvordan man forbereder sig mentalt og lærer at slappe af for at mindske smerterne. En partners eller ledsagers rolle er også vigtig, og på nogle kurser gennemgås, hvordan man kan coache og støtte. Ved at deltage i et fødselsforberende kursus kan man også lindre en eventuel fødselsangst, eftersom man ofte lærer mere om, hvad en fødsel indebærer, og på den måde kan man få et bedre indtryk af, hvordan det er at føde.
De fleste kurser koster lidt og afholdes i privat regi af jordemødre. Det er almindeligt, at man begynder på kurset, når der er to-tre måneder tilbage til den forventede nedkomst. Hvis man ikke lige har lyst til vejrtræknings- og afslapningsøvelser i gruppe, så er der både onlinekurser og private kurser.
Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder