Graviditetsgener - hele listen
At vente barn er en fantastisk oplevelse med masser af fantastiske stunder: det første lille spark, spændingen ved, at livet skal forandres, eller fascinationen over, hvad kroppen kan! Men uanset hvor vidunderligt det på mange måder er, så kan en graviditet også indebære konstant kvalme, akut tissetrang eller en forvirret gravidhjerne.
Der er nok ikke nogen, der tror, at en graviditet kun er en dans på roser. De fleste er nok forberedt på, at det er krævende for både krop og sjæl at have hormoner, der farer rundt og skaber alskens problemer, nerver, der kommer i klemme og stakåndethed. Der er ganske rigtigt mange, som føler, at de aldrig har haft det bedre, men der er også dem, der kommer ud for både det ene og det andet under deres graviditet. Da kan det være en trøst at tænke på, at det ofte er forbigående, og at man ikke er alene. Hvilke graviditetsgener kan man så komme til at opleve? Vi har lavet en liste med de mest almindelige, men husk som sagt, at de er forbigående, og at langt de fleste kun får nogle af dem!
Træthed – i starten og slutningen af graviditeten
At man bliver træt er nok den mest almindelige gene, især i begyndelsen og slutningen af graviditeten. Trætheden i begyndelsen har naturligvis noget at gøre med, at et nyt lille menneske skal produceres. Derudover skal der dannes nyt væv i brysterne, livmoderen bliver større, og blodmængden øger. For ikke at tale om, at et helt nyt organ – moderkagen – skal komme på plads. Kroppen har ganske enkelt en lang to do-liste. Det er ikke mærkeligt, at man bliver træt – lyt til kroppen, og sørg for at hvile!
Træthed, der kommer i midten og slutningen af graviditeten, kan skyldes jernmangel, eftersom barnets udvikling kræver store mængder jern. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor et jerntilskud på 40-50 mg jern dagligt fra 10. graviditetsuge. Hvis trætheden føles for overvældende, kan man få undersøgt sin blodprocent hos egen læge.
Svimmelhed og vena cava-syndrom
Når man er gravid, kan man opleve svimmelhed tidligt i graviditeten – det skyldes ofte, at blodtrykket falder. Blodtrykket er en af de ting, der kontrolleres med jævne mellemrum hos jordemoderen. Nogle kan blive svimle og være ved at besvime af at sove på ryggen, især i slutningen af graviditeten. Det kaldes vena cava-syndromet og skyldes ganske enkelt, at livmoderen er blevet tung og presser mod det store blodkar af samme navn. At sove på siden er en nem løsning.
Kvalme og halsbrand
fter et par uger er der stor sandsynlighed for, at man får kvalme. Det plejer at gå over omkring 12. uge, men nogle gange varer det meget længere. Det er helt ufarligt, men utroligt anstrengende. Læs tips til, hvordan du håndterer kvalme, vær tålmodig og prøv på at tænke, at det snart går over. Nogle gange kan kvalmen faktisk vende tilbage lang tid efter, graviditeten er overstået. For eksempel når man kan lugte noget, man spiste meget af, dengang kvalmen var værst. Et tip er at undgå livretterne, når kvalmen melder sin ankomst – så man ikke risikerer at miste lysten til dem de nærmeste år. Hukommelsen kan være forræderisk!
Halsbrand og sure opstød er noget, der plejer at komme i slutningen af graviditeten, når barnet begynder at fylde i maven. Det er heller ikke farligt, men ubehageligt – her finder du tips til at lindre halsbrand.
Humørsvingninger og glemsomhed
Pludselig hidsighed og gråd uden grund kan komme som et lyn fra en klar himmel, og det kan vi takke hormonerne for. De er lidt over det hele på grund af de hormonelle forandringer, der sker i kroppen. På den anden side set, så er det jo faktisk ikke så nemt altid at være i godt humør, hvis man er træt eller har kvalme. Men bare rolig – det går over! Hvis det bliver for besværligt, så identificer det, der skaber irritation, og prøv på at undgå de situationer. Mange oplever også, at de bliver mere distræte og får sværere ved at koncentrere sig – nøgler havner i køleskabet, agurken i håndtasken, og man glemmer møder. Måske er det hjernens måde at udtrykke, at den har vigtigere ting at tænke på lige nu, end hvor man lægger nøglerne til huset.
Ømme bryster
Hvis brysterne bliver ømme og spændte, kan det være et meget tidligt tegn på graviditet. Årsagen er enkel: Der tilbageholdes væske i brystvævet pga. graviditetshormonerne, og de kirtler, som skal producere mælk vokser, hvilket gør brysterne ømme. Hvis de ikke føles ømme, er der ingen grund til bekymring: Brysternes størrelse eller ømhed har ikke nogen som helst betydning for mælkeproduktionen.
Hovedpine
Hvis man som gravid har hovedpine, kan det skyldes flere ting: hormonstigningen i starten af graviditeten, stress, at man er mere træt end normalt, eller måske væskemangel, hvis man har haft kvalme og kastet op. Frisk luft, vand og hvile hjælper tit. Hvis det ikke går over, eller hvis det er en type af hovedpine, der føles anderledes, end man er vant til, bør man kontakte jordemoderen, da det kan være et tegn på svangerskabsforgiftning.
Ondt i maven
Mavesmerter er noget, der nemt kan skabe bekymring, men det skyldes som regel helt ufarlige ting som forstoppelse, eller at livmoderen vokser. Det kan føles lidt som små stik – eller næsten som noget, der minder om svage menstruationssmerter længst nede i maven. Hvis det føles besværligt og bekymrende, så skal man tale med sin jordemoder. Ved smerter, der bare bliver værre, eller smerter, der ikke går over, skal man kontakte læge eller sygehus.
Tissetrang og problemer med at holde tæt
En konstant følelse af tissetrang kan ofte være et tidligt tegn på graviditet. Denne lidt besværlige tilstand skyldes, den øgede blodgennemstrømning i bækkenet og når livmoderen vokser, at den trykker mod urinblæren. Nyrerne får også lidt mere at lave, når man er gravid, og mere urin havner i blæren. Det her med ikke at få sovet en hel nat uden at være en tur (eller flere!) på toilettet kan være utroligt frustrerende. Mange får desuden problemer med at holde helt tæt, når livmoderen trykker mod blæren. Men man skal ikke prøve på at drikke mindre af den grund – kroppen har brug for ekstra meget væske – i stedet er knibeøvelser noget, der kan gøre en stor forskel. At bruge et trusseindlæg, som absorberer hurtigt, indkapsler fugt og lugt, kan være en god ting at bruge. Trusseindlæg fra TENA eller Dailies Extra Protection fra Libresse, er specielt udviklet til at tage hånd om lidt urin.
Der er en øget risiko for blærebetændelse under graviditeten, og en sådan bør behandles tidligt i forløbet, så jordemoderen tager jævnligt urinprøver for at holde øje med det.
Forstoppelse – eller diarré
Træg mave er en klassiker under graviditeten! Årsagen til det er, at den hormonelle påvirkning får tarmene til at bevæge sig langsommere. Hvis man desuden tager jerntilskud, bliver det ofte værre. At drikke meget vand og bevæge sig er en universalløsning mod træg mave, og den fungerer naturligvis også her. Men kosten har også stor betydning – fibre og svesker kan for eksempel have en løsnende effekt. Der er også nogen, som føler, at de tværtimod får en mere løs mave, især når fødslen begynder at nærme sig.
Hæmorider og åreknuder
Når man er gravid, øges blodmængden i kroppen, hvilket kan skabe en del problemer. Det er almindeligt med åreknuder, og man kan også få hæmorider – altså små åreknuder i eller ved endetarmen, der kløer og svider. Hvis maven bliver forstoppet, bliver det ofte værre. For at undgå problemer med åreknuder eller hæmorider kan man tænke på følgende:
- At bevæge ben og fødder ofte kan forebygge åreknuder.
- Motioner regelmæssigt.
- Pas på din vægt.
- Undgå at sidde med krydsede ben.
- Det kan være rart at bruge støttestrømper.
- Prøv at hvile med fødderne hævet så ofte som muligt.
- Der findes salve mod hæmorider, men undersøg først, om det er i orden at bruge den under graviditeten.
Hæmoriderne forsvinder næsten altid efter fødslen. Åreknuder plejer at blive mindre, men forsvinder ikke altid helt.
Pigmentændringer, blodsprængninger og strækmærker
Gravide får mere pigment i huden, hvilket gør brystvorterne mørkere – det siges, at være for at gøre det nemmere for barnet at finde dem. Ændringer i pigmenteringen kan også give mange en mørk streg fra navlen og nedad, hvilket gradvis forsvinder efter graviditeten – ofte forsvinder den faktisk helt. Der kan også dukke mørke pletter, pigmentpletter, op i ansigtet. Man skal jo altid beskytte sig mod solen, men huden bliver lidt ekstra følsom, når man er gravid, og hvis man vil undgå varige pletter, så er det vigtigt med god solbeskyttelse.
Det er også almindeligt med strækmærker på bryst, mave, lår og bagdel – de skyldes den hormonelle påvirkning. Nogle mener, at man kan smøre sig med blødgørende olie for at forebygge strækmærker, men der findes ingen videnskabelige beviser for, at det virker – men det kan føles blødt og behageligt for maven. Mærkerne blegner efter graviditeten, men forsvinder sjældent helt. Se dem som et bevis på, hvad kroppen har klaret!
Plukveer
Mange oplever plukveer allerede tidligt i graviditeten, mens andre først får dem i slutningen. Ofte bliver det værre sent på dagen, ved anstrengelse, eller når man er stresset. Det gør for det meste ikke ondt, men det kan føles ubehageligt. Man kan prøve at stoppe op et øjeblik, sætte sig ned eller lægge sig ned for at hvile, så plejer det at gå over. Har du mange plukveer kan det være tegn på blærebetændelse, der skal behandles.
Kramper og kløe
Som om der ikke er problemer nok, der kan forstyrre nattesøvnen, så er der også noget, der kaldes graviditetskløe. Den er som regel værst om aftenen og natten. Den giver ikke udslæt, men kan efterlade mærker, hvis man klør meget. Kølende hudsalver og luftigt tøj er to tips, der kan hjælpe. Der findes også lægemidler, man kan bruge, hvis det klør uudholdeligt meget. Kløen kan i nogle tilfælde skyldes, at leveren er påvirket af graviditeten, og det skal behandles med medicin. Kontakt altid din læge eller jordemoder ved kløe, så de kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad årsagen er.
I den senere del af graviditeten kan man vågne af kraftige kramper i læggene. Det er ikke den mest behagelige måde at vågne på, men det er ikke farligt. Bøj foden opad, og tryk den hårdt mod sengegavlen eller gulvet, så plejer det at blive bedre. Andre ting, der kan hjælpe, er at gå med støttestrømper om dagen, drikke rigeligt med vand og massere læggene, inden man går i seng.
Svamp
De er heller ikke usædvanligt at få svamp i skeden, når man er gravid. Årsagen er dels, at man får mere østrogen i kroppen og at immunforsvaret er lidt nedsat når man er gravid. De fleste oplever, at det er i andet og tredje trimester at problemerne med svamp kan komme. Hvis man får svie og kløe i og omkring skeden, så skal man tale med sin læge for at få behandling. For at forebygge svamp kan det være godt at undgå overdreven vask, og nøjes med kun at bruge vand. Hvis du vil bruge sæbe er det bedst at bruge en intimsæbe. Man skal undgå at vaske sig inde i skeden, men kun på de ydre kønsdele.
Graviditetsrelaterede bækkensmerter samt ondt i ryggen
Det er ikke så mærkeligt, at man får ondt i ryggen, eftersom rygmusklerne har travlt med at holde imod en stadigt større mave. Derudover arbejder hormonerne med at løsne dele af skelettet, så et barn kan komme ud, så det giver mening, at man ofte kan få rygsmerter i forbindelse med en graviditet. At hvile ofte, holde op med at bære tunge ting og at have gode sko er tre eksempler på ting, der hjælper. Der er også nogle, der rammes af iskias; smerter, som løber fra lænden og ned gennem benene. Hvis du får problemer med det, så hjælper din jordemoder dig med at henvise til en passende fysioterapeut. Hvis smerterne kommer mere specifikt fra bækken og underliv, så kan det være et tegn på graviditetsrelaterede bækkensmerter, hvilket er langt fra behageligt, men de forsvinder næsten altid efter en fødsel.
Hævede slimhinder kan medføre stoppet næse, næseblod og udflåd
Som gravid har man mere blod i kroppen, hvilket kan medføre, at slimhinderne hæver. Dette kan igen resultere i lidt forskellige symptomer: mere udflåd, stoppet næse, næseblod, eller at man kan få blødende tandkød, når man børster tænderne. Tænk på at:
- Vælge en blødere tandbørste. Men sørg endelig for ikke at børste mindre, det er nemlig nemmere at få huller i tænderne under graviditeten.
- Vær forsigtig, hvis du pudser næse, for at undgå næseblod.
- Dryp den stoppede næse med saltvandsopløsning, og brug en ekstra pude om natten, så mindskes hævelsen.
- Hvis det bliver for besværligt med den tilstoppede næse, kan man spørge om råd på apoteket eller bede en læge om at skrive en recept.
- Normalt udflåd i graviditeten, er hvidligt, tykt og uden lugt. Brug bomuldstrusser og skift dem efter behov. Brug kun varmt vand eller intimvask når du vasker dig.
Hævelser og følelsesløshed
Den større mængde blod og væske i kroppen påvirker ikke bare slimhinderne, den kan også medføre hævelser i hænder og fødder. Efter en anstrengende dag, eller når der er varmt udenfor, så bliver det ekstra tydeligt. Hævelsen plejer som regel at være væk næste morgen – eller efter et par timers hvile med fødderne oppe. Hvis man vil holde gang i cirkulationen, så er svaret støttestrømper og regelmæssig motion – og at hvile fødderne højt oppe, så snart man har mulighed for det.
Den større mængde væske kan også medføre følelsesløshed og smerter i hænderne, såkaldt carpaltunnel-syndrom. Det behandles med skinne og nogle gange akupunktur, hvilket en fysioterapeut kan hjælpe med. Smerterne kan også være almindelige ledsmerter, eftersom hormonerne sørger for, at leddene bliver overbevægelige.
Myrekryb i ben og arme
Myrekryb, såkaldt restless legs, føles som små stik og kryb i benene, som samtidig giver et uimodståeligt behov for at bevæge benene. Ofte kommer det i forbindelse med, at man er på vej i seng, eller også kommer det pludselig om natten. Gravide med jernmangel er ofte mere udsatte, og det bliver næsten altid bedre, når man har født. Man mener, at både kaffe og nikotin kan forværre symptomerne.
Stakåndethed og hjertebanken
Især i slutningen af graviditeten er det almindeligt, at man får hjertebanken på grund af den øgede blodmængde, som pumpes rundt i kroppen. Det kan også føles, som om konditionen er helt væk – stakåndethed kommer automatisk, og at gå ned til krydset tager ufattelig lang tid. Men tag det roligt. Det skyldes ganske enkelt, at lungerne har fået mindre plads. Det virker måske ikke specielt lokkende, når man har det sådan, men det er en rigtig god idé med fysisk aktivitet under graviditeten – den skal bare tilpasses efter, hvad kroppen orker.
Craving
Det her med at få stor trang til en bestemt type mad, eller i værste fald noget som ikke er mad, hører med til at være gravid. Alt fra sure grønne æbler til mere absurde ting som murbrokker, har du måske hørt om. Lige præcis craving efter ting man ikke kan spise, kaldet Pica syndrom, er heldigvis meget meget sjældent - de fleste bliver bare meget fokuserede på en bestemt madvare. Man ved ikke rigtigt, hvad det skyldes, men hormonelle forandringer påvirker både smags og lugtesans og kan måske på den måde gøre gamle madfavoritter til noget man pludseligt afskyr eller det modsatte.
Det går over!
Listen over graviditetsgener og problemer er lang – og når man har læst hele listen, mister man måske lysten til at være gravid. Men det er kun få personer, der får alle gener – det er mere almindeligt, at man får et par stykker, og at de forsvinder efter graviditeten. Derimod vil de fleste, der er gravide, opdage, at håret bliver sundere, huden pænere, og at mennesker rundt omkring dem bliver mere venlige og hjælpsomme. For ikke at nævne, at der efter ca. 40 uger kommer et lille væsen, som er hver eneste skavank i verden værd!
Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemorder