Hjælp, jeg er gravid!
En positiv graviditetstest i hånden, et hamrende hjerte i brystet og en svimlende fornemmelse i maven! Det er starten på en lang, spændende, sjov, krævende og fantastisk rejse – en rejse, der forandrer livet. For hver gang et barn fødes, fødes der også en forælder.
Jeg er gravid – det er store ord at skulle sige, eftersom de forandrer alt. Og måske behøver de ikke siges højt endnu, måske kan de være en hemmelighed et lille stykke tid, mens man vænner sig til, at livet kommer til at forandre sig. Men når man har vænnet sig til det, når det, der vokser i maven ikke længere føles uvirkeligt, kan tiden være inde til at overveje, hvad man skal gøre nu.
Hvad skal man tænke på, når man lige er blevet gravid?
Eftersom det føles, som om hele livet har forandret sig på et øjeblik, så vil man ofte gerne have en konkret plan for, hvad der skal gøres. Det, der er godt, er, at kroppen tager sig af det meste! Der er naturligvis masser af information, man kan læse, fx om den vigtige folinsyre, sund kost, når man er gravid, tips, når man har kvalme eller mad, man bør undgå. Eller om hvordan fostret udvikles uge for uge. Alt det kan man gøre – der er flere måneders ventetid tilbage. Men det, der måske er vigtigst, når man først har vænnet sig til tanken, er at kontakte din læge for at bestille tid, eller kontakte sin IVF-klinik, hvis man er gået den vej.
Kontakt med jordemoderen
Når du har været hos lægen, får du en indkaldelse til din første konsultation hos jordemoderen, der typisk ligger omkring uge 12-18. Jordemoderen følger dig gennem hele graviditeten. Hvis du har brug for at tale med en jordemoder, selvom du ikke har en tid, kan du altid ringe til fødestedet.
Hjælp, jeg bløder!
Det er ikke specielt usædvanligt at bløde lidt let lige i begyndelsen af en graviditet. Som blodblandet udflåd. Hvis der kommer en lille smule blod på toiletpapiret, når du har været på toilettet – er det sandsynligvis hormonerne, der spiller dig et puds, eller småblødninger, der kan opstå, når det befrugtede æg graver sig ind i slimhinden. Hvis du er bekymret over blødningen eller det sker mere end en gang, skal du tale med din jordemoder eller læge, så kan de undersøge, om alt er, som det skal være.
At være gravid – hver gang et nyt lille menneske skabes, skabes der også en forælder
Lige i starten af en graviditet kan det føles, som om alt skal ske med det samme, samtidig med at der er umådelig lang tid til den dag, hvor man får lov til at møde sit barn. Hormonerne farer rundt i hovedet, kroppen er ikke rigtig, som den plejer, og alt kan føles forvirrende. Måske er man ikke så glad, som man havde forventet? Måske er man bare lidt bange for det, der venter? Alle følelser er okay, og de fleste af os har sikkert oplevet dem alle – hvis det bliver for overvældende, kan man tale med jordemoderen, der kan hjælpe en med at komme videre. Men for langt de fleste går disse følelser over, de afløses af andre følelser, og tingene kommer til at se lysere ud. At blive forælder, at være gravid, er en omstilling. Pludselig kommer der venlige råd fra både ventede og uventede sider, klap på den voksende mave og betænksomme irettesættelser, som at de poser, man bærer, er for tunge, eller at man skal tage en portion til, nu hvor man spiser for to …
Følg din egen overbevisning, stol på, at kroppen har styr på det, og at det er okay at have følelser. Hvis man vil tale med andre, så findes forummet forældresnak for medlemmer af Libero Klubben, hvor man kan læse, snakke og udveksle erfaringer. Hvis man vil følge graviditeten og stille spørgsmål om, hvad der sker uge for uge, kan man gøre det ved hjælp af vores stemmeassistent. Hvis man overhovedet ikke har lyst til at dele sine følelser med andre eller at læse om gode råd fra andre, så er det helt okay. Det er vigtigt, at gøre graviditeten til sin helt egen – det er en utroligt personlig rejse!
Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder