Sex og lyst under graviditet
Får du pludselig en enorm lyst til sex, eller bliver du helt mat bare ved tanken? Under graviditeten kan der ske hvad som helst med sexlysten – både for den, der er gravid, og for en eventuel partner. Det er ganske enkelt forskelligt, hvordan man reagerer på alle de forandringer, der sker både med kroppen og ens følelser.
Det allervigtigste er at være ærlig over for sig selv og lytte til sin egen lyst – så længe sex føles rart, så kan man fortsætte med det under hele graviditeten. De eneste grunde til ikke at have sex, når man er gravid, er, hvis lysten ikke er der (altså nøjagtigt som det plejer), hvis vandet er gået, eller hvis man har en risikograviditet og ens læge eller jordemoder har frarådet samleje. Det første – sexlysten – er som regel det, der kan være sværest at blive klog på.
Forandret sexlyst under graviditeten
For langt de fleste forandres lysten til sex, når man venter sig. Måske er det det, der ligger mest ligefor: at tænke, at sexlysten mindskes eller forsvinder helt under graviditeten. For den, der bærer barnet og har problemer med kvalme og træthed, så kommer det nok ikke som en overraskelse, at lysten til sex måske ikke er specielt stor. For en partner, som får mindre sexlyst, handler det måske i højere grad om bekymring for, om sex kan skade barnet.
Men det er heller ikke ualmindeligt, at sexlysten også kan blive større, og sex under graviditeten kan faktisk blive det bedste, man har haft. Slimhinderne i skeden bliver nemlig mere blodfyldte og dermed mere følsomme over for berøring, og derfor kan den gravide faktisk få øget lyst og det kan bliver lettere at få orgasme. Brysterne påvirkes også og bliver mere følsomme. Nogle føler sig også mere attraktive, eller føler sig tiltrukket af en rund mave og større bryster. Det her med lyst varierer ofte meget i løbet af de enkelte måneder i graviditeten – den kan ganske enkelt komme og gå afhængigt af, hvordan man har det fysisk og psykisk.
Sex under graviditeten skader ikke barnet
Hvis det er en normal graviditet, så behøver du som sagt ikke være bekymret for at sex under graviditeten kan skade barnet. Barnet ligger godt beskyttet omgivet af fostervand i livmoderen, der er forseglet med slimproppen, som beskytter mod bakterier. Det kan dog være, at man er nødt til at blive lidt mere opfindsom, efterhånden som maven vokser. Det kan fx føles ubehageligt og medføre svimmelhed, hvis man som gravid ligger på ryggen, eftersom livmoderen da trykker på de store blodkar, som fører blodet tilbage til hjertet. Det er ikke farligt at have ubeskyttet sex under graviditeten, så længe der ikke er nogen risiko for, at man får en kønssygdom, eftersom det kan medføre komplikationer.
Gravid sex = nye samlejestillinger?
En graviditet kan være en perfekt lejlighed til at eksperimentere lidt med hensyn til sexlivet. Hvis de almindelige stillinger ikke fungerer lige så godt som tidligere, så er man måske nødt til at udforske nogle nye måder for at finde frem til noget, der føles afslappet og rart. At det sexliv, man er vant til, kan forandres indebærer også, at det bliver ekstra vigtigt at tale med sin partner. Man kan nemlig let risikere, at sex under graviditeten – og småbørnsårene – bliver et sprængfarligt emne, og den risiko mindskes, hvis man taler åbent med hinanden om, hvad man godt kan lide og har lyst til på det pågældende tidspunkt. Nogle gange kan fysisk nærhed uden sex være det, der føles bedst, og nogle gange er der stor fokus på det seksuelle. Ved at tale med hinanden og være tydelig bliver det nemmere at forstå sin partner og være opdateret.
Onani, orgasme og plukveer
Det er helt i orden med onani under graviditeten, hvis man har lyst til det. Det kan dog være godt at vide, at en orgasme når man er gravid – uanset om man får den selv eller af sex med en partner – kan medføre lidt flere plukveer. Ved en normal graviditet er det ikke farligt, og de forsvinder som regel efter, man har hvilet lidt, men det kan naturligvis skabe lidt bekymring, hvis man ikke ved det på forhånd. Hvis det gør ondt, du har andre smerter, eller du bløder lidt, så tal med din læge om det. Det kan også være rart at vide, at det ikke er ualmindeligt, at man får lettere blodblandet udflåd lige efter, man har haft sex – og at det heller ikke behøver være farligt.
Der er en myte om, at sex kan sætte en fødsel i gang, og der er ingen videnskabelige beviser for, at det er rigtigt. Nærhed og berøring frigør hormonet oxytocin, det vil sige det samme hormon, som er til stede under fødslen, og som skaber veer, men fødslen skal altså være gået i gang, før det har en vefremmende effekt.
Hvornår bør gravide ikke have sex?
Hvis man har en risikograviditet, så kan man nogle gange være nødt til at lade være med at have sex, men da råder en læge eller jordemoder jer tydeligt til at afholde jer fra sex. Man bør heller ikke have sex, efter at vandet er gået og selvfølgelig aldrig, hvis man ikke har lyst – men det gælder jo altid.
Faktatjekket af Nina Sepstrup uddannet jordemoder.