Gode råd til at øge chancen for at blive gravid

libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_desktop

Hvis du længes efter børn, er der en del ting, du kan både gøre og undgå for at øge chancen for at blive gravid. Det gælder, uanset om du er den, der ønsker at blive gravid, eller om du er en forventningsfuld partner.

Når først den store beslutning om at prøve at få børn er truffet, plejer utålmodigheden at komme ret hurtigt. Vi er vant til at kunne planlægge for fremtiden – både stort og småt – men en graviditet kommer ret sjældent på bestilling. Der er en lang række grunde (hos både kvinder og mænd) til, at en graviditet kan lade vente på sig, og det er godt at vide, at de fleste faktisk ikke bliver gravide i første, andet eller endda tredje forsøg – selvom det man har en tendens til at huske, er dem, der bliver gravide med det samme. Uanset hvor hurtigt det går, er der en række ting, som påvirker muligheden for at blive gravid, og en del af dem, kan man selv påvirke.

Hvad betyder det, at man er fertil?

Først skal vi måske se lidt nærmere på begrebet fertil – for hvad indebærer det egentlig? Jo, når vi taler om fertilitet og at være fertil, så mener vi muligheden for at kunne blive gravide – fertil er altså noget, som man kun er i en vis periode i livet. Derudover er der naturligvis flere ting, som påvirker, om man i sidste ende bliver gravid, fx hvor i menstruationscyklussen man befinder sig.

Hvornår kan man blive gravid?

Det lyder måske som et dumt spørgsmål – de fleste ved jo, hvordan børn kommer til verden – men det er faktisk lidt mere kompliceret end som så. Der kræves en hel del for, at det der samleje skal resultere i en graviditet. Den rette timing er, som du måske ved, omkring tidspunktet for ægløsningen, som plejer at ske en gang om måneden, ca. to uger inden menstruationen. Hvis man vil have størst chance for at blive gravid, så skal man prøve allerede et par dage inden ægløsning og derefter yderligere en dag efter det – sædceller kan nemlig overleve i livmoderen i flere døgn og kan altså ligge og vente på, at ægget kommer.
Blandt alle sædceller skal én i sidste ende nå hele vejen frem og befrugte ægget. Dette befrugtede æg skal derefter komme til at sidde fast, og for at det skal ske, så kræves det, at både æg og sædcelle har en god kvalitet. Der er med andre ord en del, der skal klappe, og derfor er det heller ikke så mærkeligt, at det som regel ikke ender med en graviditet i første eller endda andet forsøg – mange er nødt til at prøve i flere måneder, og nogle endda endnu længere.

Alder påvirker fertilitet og chancen for at blive gravid

Den måske vigtigste fysiologiske faktor for kvinders fertilitet er alder, eftersom antallet af æg og deres kvalitet mindsker, jo ældre man bliver. Også menstruationscyklussen kan blive mere uregelmæssig med årene, og det bliver sværere at time ægløsningen. Efter 35 falder fertiliteten temmelig drastisk – og så er det vigtigt at tænke på, at en dårligere fertilitet på ingen måde behøver at indebære, at man ikke kan få børn, men at det kan tage længere tid, og at det bliver mere almindeligt, at man er nødt til at søge hjælp. Som med så meget andet, når det kommer til kroppen, så er det her med fertiliteten også yderst individuelt. Der findes nemlig mange eksempler på personer, der er blevet gravide på naturlig vis længe efter, de er fyldt 40. Hvis man er kommet igennem overgangsalderen, er det dog ikke muligt at få biologiske børn, eftersom ægløsningen er holdt helt op. Hos mænd er der ikke en lige så tydelig grænse, men man ved, at fertiliteten også falder gradvist med årene hos dem.

Er der noget, jeg selv kan gøre, for at blive hurtigere gravid?

Ja, der er en del ting, man selv kan gøre, hvis man prøver på at blive gravid. At man ikke skal vente for længe med at få børn, er jo ikke et særlig godt råd, hvis man allerede nærmer sig de 40, men nedenfor har vi sammensat en liste med faktorer, der kan påvirke fertiliteten, hvor nogle ting er mere dokumenterede end andre. Et meget almindeligt spørgsmål, som mange stiller, er om stress påvirker fertiliteten. Ifølge nogle studier har det betydning, og ifølge andre har det ikke. Men næsten alle stresser en gang imellem, og der bliver alligevel født ret mange børn rundt omkring. Og al stress er faktisk ikke dårlig for os. At være bekymret for, at man er stresset, plejer altså ikke at være til nogen større hjælp, eftersom det igen kan skabe endnu mere stress og bekymring. Det kan derimod være en god idé at prøve at finde løsninger til, hvordan man kan lære at håndtere fx en stresset arbejdssituation.

Gode råd for at maksimere chancen for at blive gravid

Ud over at satse på sex omkring ægløsningen er der nogle ting, som man kan tænke på for at øge chancen for at blive gravid. Følgende er godt at vide om fertilitet og livsstil.

  • Drop tobak
    At tobak er skadeligt, det ved du sikkert allerede, men det er en god idé at være klar over, at det også påvirker fertiliteten negativt hos både kvinder og mænd – og ikke kun, hvis man selv ryger, men også når det kommer til snus og passiv rygning. Derudover stiger risikoen for abort, hvis fostret udsættes for tobaksrøg, så et godt råd til alle vordende forældre er at holde op med at ryge, når I har bestemt jer for at prøve at blive gravide.
  • Undgå visse smertestillende lægemidler
    Nogle af vores mest almindelige smertestillende lægemidler der indeholder enten acetylsalicylsyre eller ibuprofen (cox-hæmmere) bør undgås, hvis man prøver på at blive gravid, eftersom de lader til at kunne påvirke ægløsningen midlertidigt. Læs på emballagen, eller tal med medarbejderne på et apotek, hvis du er usikker.
  • Over- eller undervægt kan påvirke
    Hvis man er over- eller undervægtig, kan det påvirke ægløsningen og gøre det sværere at blive gravid.
  • Alkohol kan påvirke
    Studier har vist, at et højt alkoholforbrug kan påvirke både ægløsning og sædceller, og derfor gøre det sværere at blive gravid. Da det samtidig er sådan, at alkohol kan skade fosteret og det kan være svært at vide, hvornår ægløsningen faktisk sker, anbefaler sundhedsstyrelsen, at man helt undgår alkohol, når man prøver på at blive gravid.
  • Undgå store mængder koffein
    Et stort indtag af koffein kan mindske ens fertilitet, og hvis graviditeten bliver en realitet, er der også anbefalinger om, at man skal begrænse sin koffeinindtagelse for at mindske risikoen for abort. Koffein findes jo også i andre ting end kaffe, fx energidrikke og te.
  • Det, vi spiser, kan have betydning
    Der findes ingen kosttilskud, man kan spise for at få nemmere ved at blive gravid, og heller ingen mirakelkost for at blive gravid. Det er derimod en god idé at prøve at spise varieret og næringsrigt, eftersom vi har bedre af det generelt (hvilket også kan være gunstigt for fertiliteten). Derudover ved man faktisk, at under- eller overvægt kan gøre det sværere at blive gravid, så hvis man skal gøre noget ved det, så er kosten ofte noget, man er nødt til at ændre.
  • Fysisk aktivitet er godt
    Det er en god ting at få bevægelse og motion ind i hverdagen, og det kan påvirke ens fertilitet. Et tilpas niveau med både aktiviteter, der får pulsen til at stige, og en eller anden form for styrketræning plejer at være virkelig godt. Det er dog vigtigt ikke at overdrive – alt for hård træning bør undgås, eftersom det også kan påvirke både menstruationscyklus og sædproduktion.
  • Undgå for høj temperatur omkring testiklerne
    Sædproduktionen hos mænd kan blive dårligere, hvis testiklerne er for varme, fx på grund af mange varme bade eller feber.
  • Håndter stress
    Det er som sagt lidt usikkert, hvor stor indvirkning stress egentlig har på fertiliteten, og hvad der er hvad. Men generelt kan man sige, at det er sundt, at livet ikke hele tiden kører for fulde omdrejninger, og at det kan være en god idé at lære, hvordan man kan håndtere stressen.
  • Nogle arbejdspladser er ikke egnede
    Det kan findes nogle arbejdspladser, der er mindre egnede, hvis man har planer om at blive gravid – mere specifikt handler det om miljøer, hvor man udsættes for tungmetaller, stråling eller kemikalier. Tal med din arbejdsgiver eller bedriftssundhedstjeneste, hvis du har spørgsmål om din arbejdssituation, eller henvend dig til en af de arbejds- og miljømedicinske klinikker, der findes.

Sygdomme kan påvirke fertiliteten

Man bør også være klar over, at der er nogle sygdomme, som kan påvirke fertiliteten – for kvinder handler det bl.a. om endometriose, PCOS og skjoldbruskkirtelsygdomme. Hos mænd kan fx testikelbrok og tidligere kønssygdomme gøre det sværere at få børn. Hvis man ved, at man har en sygdom, så kan man nogle gange få hurtigere hjælp med en fertilitetsudredning. Men husk også, at det på ingen måde nødvendigvis indebærer, at det er et problem at få børn i lige netop dit tilfælde – på trods af din sygdomshistorik.

Både kvinder og mænd, der er i behandling eller regelmæssigt tager medicin, bør også tale med deres læge og fortælle, at de vil prøve at få børn – nogle gange findes der nemlig anden medicin, man kan tage, hvis den man bruger, påvirker fertiliteten negativt. Hold derimod aldrig op med at tage vigtig medicin uden først at have konsulteret en læge.

Folinsyre for den, der har planer om at blive gravid

Du har måske hørt, at kvinder, som gerne vil blive gravide, skal begynde at spise ekstra folinsyre? Det er ikke noget, som påvirker fertiliteten på nogen måde, men det er alligevel et vitamin, det anbefales at begynde at tage, når man planlægger at blive gravid, ganske enkelt fordi, at mangel på folinsyre hos et foster kan medføre misdannelser som fx rygmarvsbrok.

Hvornår kan man søge hjælp, hvis man har svært ved at blive gravid?

Hvis det ikke rigtigt går, som man har ønsket, og man står uden at være gravid efter at have prøvet i et år, så kan man kontakte en klinik for at få en fertilitetsudredning (også kaldet udredning for barnløshed). Hvis man er kvinde og over 35, så kan man få en henvisning til fertilitetsudredning tidligere, og det samme gælder, hvis man har mistanke om, at der findes medicinske årsager, som mindsker chancen for at blive gravid. Da skal du kontakte din egen læge for at få hjælp.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Nina4
Nina Sepstrup
jordemoder