Udendørs leg
Der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning – de ord, man selv hadede som barn, er nu dem, man selv glædeligt står og gentager for sine egne børn. Og det er der en god grund til: Larm og ballade ude i den friske luft er ofte det bedste middel mod dårligt humør hos store og små. Men der er andre gode grunde til at lade barnet lege udenfor.
Man har altid hørt, at det er sundt med frisk luft, og der er rapporter, som bekræfter det, da de har påvist færre infektioner hos både børn og medarbejdere i vuggestuer og børnehaver, som har mange aktiviteter udendørs. Børn får også en bedre balance og bliver bedre til at bevæge sig, når de er ude i naturen. Forskning viser, at leg og bevægelse udendørs – i grønne omgivelser – forbedrer både grov- og finmotorikken. Så at bevæge sig på andet end de plane overflader, vi har indendørs, er ganske enkelt udviklende – også selvom barnet af og til snubler over sten og grene, det hører sig til. Børns udendørslege har den fordel, at de er åbne og fleksible og giver børnene mulighed for at træne deres færdigheder og se, hvad de fysiske omgivelser kan tilbyde: at klatre, glide eller kravle. Det, der er vigtigt, er at holde børnene væk fra skrænter og større vandhuller – eller at være lige ved siden af og holde barnet i hånden.
Der er også studier, som viser, at leg i naturen fremmer kreativitet og koncentrationsevne. Hos voksne har man set, at naturen har en afstressende effekt, som man også tror gælder for børn, som ofte har masser af energi i kroppen. Læg dertil det faktum, at vi alle har godt af lidt dagslys, bl.a. så vi kan danne D-vitamin i huden, men også for at regulere døgnrytmen, så vi bliver friske om dagen og trætte om aftenen. Der findes altså en række gode grunde til at planlægge skovture, kælketure eller andet sjov udendørs.
Hverdagsmotion og udendørsleg
Bevægelse og hverdagsmotion er noget, som børn i dag desværre ofte får for lidt af. Vi kan nemt risikere, at vi opholder os for meget indenfor foran skærme – især i weekenden og om aftenen, og når der er lidt koldt og ubehageligt udenfor. Og der er ingen tvivl om, at det er hyggeligt at krybe sammen i en varm sofa, men børns kroppe er skabt til masser af bevægelse, og de kan nemt blive frustrerede, hvis de får for få muligheder for at anstrenge kroppen og bevæge sig. At være og lege udenfor gør en stor forskel for, hvor meget man bevæger sig – når børnene er udenfor, så leger og bevæger de sig meget mere, end hvis de leger indenfor, hvilket er supergodt. At løbe, klatre, spille bold, bøje sig op og ned, rulle rundt på jorden – ja alt har positive effekter på både krop og sjæl. I det fri stimuleres vores sanser, og børn bliver ofte inspireret til at lege af de store afstande og følelsen af frihed.
Udendørslege for børn
I de fleste tilfælde plejer det faktisk at være nok, at børn kommer udenfor, for at de skal begynde at løbe rundt og få lyst til at udforske verden. De fleste børn har et medfødt behov for spænding, og det kan være utroligt spændende at udforske en skov eller at se, hvordan verden ser ud fra toppen af en sten. Nogle gange kan det dog alligevel vare lidt, inden inspirationen kommer, men vær tålmodig og se, om ikke fantasien bliver sat i gang efter et stykke tid. På Vinterlige, kolde eller triste dage har barnet måske brug for et lille skub for at komme i gang med at leg, og da kan nogle af disse tips måske være til hjælp:
- Lad dit barn hjælpe til i haven eller på gården. Det vil formentlig elske at plukke blomster, feje blade eller indsamle frugt.
- Gå ud og saml ”skatte” i naturen. Tag en gåvogn eller dukkevogn med på turen, så bliver det endnu sjovere. Her er der en skattejagt, som I kan bruge.
- Find på en sjov fantasiverden – sidder der en dinosaur bag den næste sten? Eller bor der en gammel heks under træets rod? Måske er nogen nødt til at redde de små nisser … små udfordringer i den opdigtede verden kan sætte gang i fantasien.
- Bag i sandet med sjove forme. Eller lav en hel verden i sand til de små plastlegesager. Tag et par køkkenredskaber med ud, så kan barnet ”lave mad” af sand, jord og kogler.
- Tag gummistøvler og regntøj på, og lad barnet hoppe i vandpytter, når det er vådt udenfor. Det er sjovt og spændende med alle former for vand og udendørsaktiviteter med vand.
- Se, om I kan finde forskelligt småkravl og se, hvad de laver. ”Se, men ikke røre” plejer at være bedst i denne alder, eftersom finmotorikken ikke rigtigt er tilpasset efter små biller. Lær barnet at være forsigtig med små dyr – det giver respekt for naturen og livet.
Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog