DIT BARN
Alle organer er nu skabt og er så småt begyndt at fungere. Den første del af graviditeten er overstået, og formålet med de to tredjedele, der er tilbage, er, at barnet skal udvikle sig, og organerne skal blive helt færdigudviklede, så barnet er så klar, det kan blive til et liv uden for livmoderen. Den lille krop vokser støt – nu er den godt og vel 6 cm lang og vejer ca. 60 gram. Men der er som sagt stadig meget, der skal finjusteres: Ørerne sidder langt nede, øjnene – der stadig er lukket – sidder langt fra hinanden. Dele af den brusk, der har fungeret som knogler, begynder at blive hårdere og blive til et skelet, og barnet bevæger siger mere og mere for hver dag, der går. Barnet har fået lidt ekstra vand omkring sig, hvilket gør det nemmere for det at strække kroppen ud. Ved en scanning kan man se, hvordan hænderne søger op mod munden, og hvordan arme og ben bøjes og strækkes. Små drenge danner mandligt kønshormon, og hos pigerne er der millioner af primitive anlæg til æg i de umodne æggestokke. Nu kan man også ane de linjer på fingerspidserne, der senere bliver til barnets unikke fingeraftryk.
MOR
Nu bevæger du dig snart ind i den anden tredjedel, eller trimester, af graviditeten (det afhænger lidt af, hvordan man tæller, men uge 13 eller 14 plejer at blive betragtet som startskuddet for det andet trimester). Mange oplever, at de går ind i en mere rolig periode, kvalmen og trætheden er forhåbentlig mindsket – selvom den for nogen kan blive ved længere. Der opstår også ofte en ro, når man går ind i denne uge, eftersom den største risiko for abort er overstået. Man kan måske give slip på en lille, men gnavende nervøsitet og virkelig turde tænke fremad. Uge 13 er ofte det tidspunkt, hvor man tør fortælle omgivelserne, at man venter barn. Det kan føles både skræmmende og spændende, men ofte er det rart at slippe for at holde det hemmeligt. Det bliver også svært at skjule det ret meget længere – maven kommer til at dukke op som en lille kugle, uanset om man siger noget eller ej. Du skal ikke blive overrasket, hvis mange allerede havde haft på fornemmelsen, at du var gravid. Småspiseri, hyppige toiletbesøg eller diskrete kærtegn af den lille mave har nok afsløret, at der er noget på færde. Mange har det altså bedre nu, men behovet for hvile og sund mad er noget, der varer hele graviditeten – så det er vigtigt at finde en god balance, hvis du skal blive ved med at have det godt. Almindeligt arbejde og fysisk aktivitet sker der slet ikke noget ved, men prøv på at undgå at udsætte dig for stress, og få tilstrækkeligt med søvn. I løbet af uge 13-20 plejer man at kommer til den første jordemoderkonsultation. Til den første konsultation snakker I om graviditet, forventninger, og om der er noget, du er nervøs for. Jordemoderen står til rådighed under hele graviditeten – både for at holde styr på graviditeten, og så du som forælder kan føle dig tryg. Så hvis du kan mærke, at du ikke trives med jordemoderen, så kan du skifte til en anden person. Hvis du har en partner, så er det en god idé, hvis I begge to kan være med. Dels er det rart at kunne dele så meget som muligt af graviditeten, men der er også mange ting, der bliver nævnt i løbet af samtalen – og fire ører hører bedre end to.
PARTNER
Nu er I kommet igennem den første tredjedel af graviditeten, og den største risiko for abort er overstået. For mange kommende forældre er dette lidt af en milepæl – de fleste bliver mindre nervøse og begynder at få det bedre. Måske er din partner også begyndt at være lidt mere frisk. Desværre gælder det ikke for alle – der er nogen, som har kvalme under hele graviditeten, og nogle har det endda så dårligt, at de er nødt til at søge læge. Du har måske hørt, at gravide kan få trang til specifikke fødevarer eller ting – det man kalder ”cravings”. Man ved faktisk ikke rigtig hvorfor, men mange kan få en enorm lyst til alt lige fra chokolade, citrusfrugter og salt til lakrids (lige netop lakrids er noget, man skal passe lidt på, når man er gravid – der sker ikke noget ved, at man spiser lidt, men det er ikke godt med for store mængder). Dette sker samtidig med, at man kan få en enorm modvilje og afsmag for andre fødevarer og dufte – ofte gamle favoritter. I sjældne tilfælde kan cravings gå lidt over styr, og man får en enorm lyst til ting, som man bestemt ikke kan spise, fx cement, kridt eller jord.