DIT BARN
Barnet er nu mere end klar og har fået næring og antistoffer nok, så det kan klare sig det første stykke tid uden for livmoderen og væk fra moderkagen. Et nyfødt barn har i modsætning til, hvad man ofte hører, ikke et dårligt immunforsvar – det kan faktisk udvikle et immunforsvar over for de fleste former for infektioner. Derimod har den lille krop jo aldrig været udsat for nogen infektioner før, hvilket er nødvendigt, hvis immunforsvaret skal udvikles. Det er derfor, børn starter livet med moderens antistoffer, hvorefter de udvikler deres eget immunforsvar, efterhånden som de bliver udsat for forskellige infektioner. Det er dog en god idé at beskytte barnet mod forkølelser og andre sygdomme lige her i starten, når det er helt nyfødt. Lad barnet lære jer forældre at kende lidt, inden I løber rundt i byen eller går på café. Det er også en god idé at være alene i babyboblen og vænne jer til den nye situation set ud fra et smittesynspunkt. Derefter kan familie og venner, der helt sikkert gerne vil byde den lille velkommen til verden, komme på besøg, hvis bare de er friske og raske. Der er heller ingen regler, der siger, at alle skal have lov til at holde barnet, når det er helt nyfødt. Hvis du ikke har det okay med det som forældre, så må andre nøjes med at glædes over og beundre det lille nye væsen på afstand.
MOR
Hvis du har fået en tid til et planlagt kejsersnit, så kender du både dato og klokkeslæt for, hvornår du får lov til at møde dit barn, hvilket er en ubeskrivelig følelse efter at have båret det i dig i mange måneder. Men hvis du – som de fleste andre – skal føde vaginalt, hvordan ved man så, hvornår tiden er inde? Hvis det desuden er ens første barn, så har man jo ikke noget at sammenligne med. Det her med at vandet går er noget, som mange har som holdepunkt for, at fødslen går i gang. Men faktum er, at det kun er 10-15% af alle fødsler, der starter på den måde, så det er altså mere almindeligt, at vandet går under selve fødslen. Derudover skal du ikke forvente dig det helt store Hollywood-splash – det kan selvfølgelig godt være som på film (bortset fra at barnet sjældent kommer som en raket lige efter vandet). Det er mere almindeligt, at det løber langsomt, eller at der pibler en mindre mængde væske ud. Du skal dog altid kontakte fødegangen, hvis du ved – eller har mistanke om – at vandet er gået, da de så kan fortælle dig, hvad du skal gøre. Det kan med andre ord ikke betale sig at sidde og vente på, at vandet skal gå – det du i stedet skal have styr på, er veerne. Hvis de er regelmæssige – tre til fire veer inden for ti minutter – og cirka et minut lange, så er tiden inde til at ringe til fødegangen. Hvis du er i tvivl, så er det bedre at ringe en gang for meget end en gang for lidt – der er ikke nogen på fødegangen, der vil synes, at du ringer for tit. Hvis du er nervøs eller ikke ved, hvordan du skal tolke kroppens signaler, så er det bedre at ringe en gang ekstra. Derudover er det naturligvis supervigtigt, at du ringer, hvis der er noget, du synes føles anderledes – måske mindskede fosterbevægelser, eller hvis du får blodigt udflåd.
PARTNER
Nu varer det ikke så længe, før I står med jeres lille barn i favnen. Det er en temmelig abstrakt følelse, man umuligt kan forstå, før man selv har oplevet det. Vi håber, at I har mulighed for at tilbringe meget tid sammen og sammen med barnet i starten. Vi ved godt, at det lyder som en kliché, men den første tid med jeres lille barn kommer ikke igen – muligheden for at forundres over det lille væsen, I har skabt, er værd at tage vare på. For mange bliver denne første tid utroligt følelsesladet. Langt de fleste, der har født et barn, kan fornemme en mindre nedstemthed i starten. Baby blues, som det kan kaldes, er helt normalt og skyldes dels udmattelse efter fødslen, hormoner, der går amok, og naturligvis den kæmpestore livsomvæltning, det er at skulle tage sig af et nyt lille væsen. Men det er ikke kun gråd. Som regel er følelserne som en rutsjebane – man kan føle sig som den lykkeligste i verden, og næste sekund så stortuder man, føler sig apatisk og generelt magtesløs, for derefter at vende tilbage til glædesrusen. Selvom du ikke har båret barnet, så er det almindeligt, at man som partner også føler sig nedstemt. Og det er der ikke noget mærkeligt i – man påvirker jo hinandens befindende. Hvis nedstemtheden ikke vil forsvinde, og du kan se, at din partner har det dårligt, så kan det handle om en fødselsdepression, og det er noget, man har brug for hjælp med at overvinde. Sundhedsplejersken plejer at være dygtige til at se, hvordan de nybagte forældre har det – altså også dig – men man kan også kontakte sin egen læge eller sundhedsplejersken, hvis nogen af jer har brug for hjælp.