DIT BARN
Når en graviditet har varet i mere end 42 uger, så plejer man at sige, at den er overbåren. Men at der går over 42 uger er usædvanligt – kun 5% af alle børn bliver overbåret, og der er faktisk ingen, der ved hvorfor. Måske har barnet det ganske enkelt alt for rart derinde i maven. Selvom man ikke ved, hvad årsagen er, så har man set, at der er visse faktorer, som påvirker. Der er større sandsynlighed for, at en førstegangsfødende går over tiden, og dermed også for, at barnet bliver overbåret. Men arvelighed kan også have betydning. Hvis man har en biologisk mor eller søster, der har ventet længere eller til og med er gået over tiden, så er der lidt større risiko for, at man selv kommer til at gøre det. Efter den forventede fødselsdato går man til hyppigere kontroller for at sikre, at barnet i maven stadig har det godt. Den, der bærer barnet, må selv være med til at bestemme, hvornår – eller om – fødslen skal sættes i gang. De fleste vælger at planlægge en igangsættelse efter en scanning, der foretages i uge 41+0 – 41+3, da man i Danmark anbefaler igangsættelse til alle, ved 41+5. Det gør man fordi undersøgelser har peget på, at risikoen for komplikationer, er mindre hvis børn fødes før uge 43. Hvis man gerne vil vente med igangsættelse, tilbydes man ekstra undersøgelser.
MOR
Hold ud – nu er tiden snart inde! For nu er det for langt de fleste ikke sjovt at være gravid længere. Nu er det bare ekstremt tungt og utroligt nemt at føle sig modløs og miste humøret. Selvom du måske tvivler, så kan vi love, at dit lille barn kommer ud – på én eller anden måde. Hvis du føler, at du ikke længere gider svare ”næ, det er ikke kommet endnu!” på omgivelsernes spørgsmål, så er det helt okay at sende en masse-sms, hvor der står, at du nok skal sige til, når barnet er kommet! Vi har skrevet det før, men vi vil alligevel lige minde dig om, at du skal ringe til fødegangen, hvis vandet går, du får blødninger, mindskede fosterbevægelser, regelmæssige veer, mindskede veer, eller hvis du er bekymret eller bange. Men det ved du jo allerede.
PARTNER
Over 90% af alle gravide har født, inden denne uge er forbi. Sandsynligheden for, at det sker af sig selv, er altså utroligt stor, og den bliver jo faktisk større, for hver dag der går. Hvis I tilhører de få procent, der går længere tid end uge 42, så kaldes graviditeten overbåret. Der er en grund til, at man anbefales ikke at lade graviditeten vare længere end til uge 42+0, og det er, at moderkagen langsomt kan blive dårligere fungerende efter denne uge. Der er forskellige måder, man kan sætte en fødsel i gang på. Den mest almindelige er, at man får hormonpiller, som man opløser i vand og synker, og dette sætter det hele i gang. Der kan dog også være grunde til, at man er nødt til at foretage et kejsersnit – det afhænger lidt af, hvordan moderen og barnet har det. Vi ved, at det kan føles lidt frustrerende, at fødslen måske ikke blev, som man havde tænkt sig; at forestillingen om, hvordan den skulle forløbe, er nødt til at droppes. Selvom fødslen på en eller anden måde er det, man har gået og ventet på, så er den jo egentlig bare starten på resten af livet som forældre. Og måske kan det hjælpe at tænke på, at hvordan dit lille barn kommer ud ikke er det alle vigtigste, men derimod at I snart får lov til at møde det, der får hjertet til at svømme over af lykke.