Uge 6

week6

DIT BARN

Hjertet slår sit første slag

I løbet af denne uge tredobler barnet sin størrelse, og det lille hjerte slår sit første slag. Udviklingen er mildest talt intensiv. De indre organer – mavesæk, tarme, lever og nyrer – dannes men også det, der senere skal blive til lunger udvikles. Hovedet bliver tydeligere, og hjernen vokser hurtigt for at udfylde det voksende hoved. Hvert minut dannes der ikke mindre end 100.000 nerveceller i barnet! I uge seks kan man også ane øjne, mund og næse, og det, der senere skal blive til ører begynder at vokse frem. Det samme gælder arme og ben, der stikker et lille stykke ud fra kroppen som små vinger.

MOR

Kvalme og behov for at tisse?

Har du kvalme om morgenen? Smager kaffen modbydeligt? Føles det, som om nogen har slået dig i hovedet med en kølle om aftenen? Der er mange skønne ting ved at være gravid (det lover vi!), men lige netop her i begyndelsen, så er der en del mindre rare graviditetsproblemer, man må kæmpe med. Halsbrand lyder måske bekendt, eller ømme og spændte bryster? Træg og oppustet mave på grund af, at hormonerne synes, at tarmene kan tage den lidt mere med ro, end de plejer, når maden skal passere, eller at man føler sig konstant sulten. Der findes et hav af ting, som kroppen begynder med, og selvom det er utroligt hårdt nogle gange, så er det vigtigt at huske på, at det er midlertidigt! Det går over alt sammen. Det er lidt forskelligt, hvor hurtigt det går over, men for langt de fleste er den enorme træthed og den konstante kvalme værst her i begyndelsen. I løbet af uge 6-10 plejer den første konsultation hos lægen at finde sted. Det er en samtale du selv skal bestille tid til, når du har vænnet dig til tanken om, at du er gravid. Hos lægen får du beregnet din termin, taget en blodprøve, undersøgt urinen og målt blodtryk. Man tager blodprøver for at kontrollere blodtypen og teste for blandt andet HIV og syfilis. Du bliver desuden spurgt til arvelige sygdomme i familien og du informeres om de scanninger, man bliver tilbudt på hospitalet. Lægen opretter også det der hedder en vandrejournal, der skal følge dig gennem alle undersøgelser i graviditeten.

PARTNER

Hvornår skal man fortælle det?

Det er måske stadig kun dig og din partner, der ved, at I venter barn – og måske vil I gerne lade det blive ved med at være sådan et stykke tid til? Eller vil I gerne fortælle det til alle? Nu! Alle gør det på forskellige måder, og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Nogle vil vente, indtil man har vænnet sig til tanken og føler sig nogenlunde tryg ved graviditeten. Andre vil gerne fortælle det så tidligt som muligt, for at alle rundt omkring skal vide, hvad man går igennem og kan være en støtte. Der er ingen regler for, om man skal fortælle det eller ej – men det kan jo være en fordel, at man er enige. Så bliv enige om, hvordan I har lyst til at gøre det! Måske er kvalmen utroligt slem lige nu. For mange er det som en konstant søsyge. Prøv at lytte til, hvordan din partner har det – husk, at I er to om at få et barn – og at du, der ikke bærer det, kan tage dig lidt ekstra af din partner og hjælpe der, hvor det er muligt, fx ved at lige nu købe mad og drikkevarer, der kan lindre kvalmen.